Saborski dužnosnici održali niz razgovora s nizozemskim parlamentarcima

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica sa članovima Odbora primio je u radni posjet delegaciju Odbora za europske poslove parlamenta Nizozemske.

Mimica je upoznao goste s glavnim zadaćama saborskog Odbora za europske integracije, a to su: ocjenjivanje razine usklađenosti nacrta zakona koji dolaze u Hrvatski sabor s europskim zakonodavstvom, rasprava o važnim europskim temama i njihova refleksija na odnose RH i njezinu budućnost u EU te suradnja sa srodnim parlamentarnim odborima zemalja članica EU i zemalja regije.

Goste je zanimao intenzitet parlamentarne suradnje u regiji, na što je Mimica odgovorio da ona primjetno jača, pogotovo suradnja srodnih odbora za europske integracije zemalja koje su obuhvaćene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i to bilateralno i multilateralno. Što se tiče gospodarskih odnosa u regiji, zamjetan je rast trgovine među zemljama, a povezivanje unutar CEFTA-e, kao jedinstvene zone slobodne trgovine, Hrvatska smatra prihvatljivim rješenjem. 

Članovi Odbora za vanjsku politiku sastali su se s izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Nizozemske. Na sastanku sa članovima Odbora za vanjsku politiku razgovaralo se o sigurnosnim pitanjima i budućem članstvu Republike Hrvatske u NATO savezu. 

Krešimir Ćosić, član Odbora za vanjsku politiku istaknuo je kako RH iznimno cijeni važnu ulogu Nizozemske u misijama UN-a i NATO-a. Ćosić  se posebno osvrnuo na probleme u Afganistanu koji imaju refleksiju i u jugoistočnoj Europi, a to se posebno odnosi na ilegalnu trgovinu ljudima i drogom. Dodao je kako su sigurnost, mir i stabilnost važna pitanja na prostoru jugoistočne Europe, kao i na globalnoj razini. U nastavku se razgovaralo o dugoročnim procesima stabilizacije u zemljama regije, posebno Bosni i Hercegovini i Kosovu. 

Na kraju sastanka goste je zanimalo kako RH vidi članstvo u NATO-u, a Krešimir Ćosić objasnio je da RH vidi NATO kao instituciju koja brine o zajedničkoj globalnoj sigurnosti i želi biti aktivan član u zaštiti mira. 

Posljednji u nizu razgovora saborskih dužnosnika s izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Nizozemske održao je predsjednik Nacionalnog odbora Ivica Račan. Na sastanku se razgovaralo o procesu pristupanja Hrvatske EU, posebno s aspekta uloge parlamenta u pristupnim pregovorima. Ivica Račan objasnio je djelokrug i način rada Nacionalnog odbora koji je koncentriran na sam pregovarački proces i izraz je konsenzusa parlamentarnih stranaka u Saboru o pitanju EU, čime jača uloga parlamenta u procesu pregovora. Dovršavanje započetih reformi, prema mišljenju predsjednika Nacionalnog odbora, bitno je i za sam tijek pregovora i za standard građana i razvoj RH. Kao poseban aspekt pristupanja EU naglasio je adekvatno informiranje građana i podizanje javne potpore ulasku Hrvatske u EU. 

U razgovoru je posebno istaknuta potreba europske perspektive za sve zemlje regije. Predstavnici Odbora za europske poslove parlamenta Nizozemske obećali su daljnju potporu hrvatskim nastojanjima u ovom segmentu, posebno u okviru parlamentarnog djelovanja.