Veljko Kajtazi primio u službeni posjet veleposlanika Japana Masarua Tsujija

Zagreb - Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi primio je u službeni posjet veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Masarua Tsujija. 

Sugovornici su uvodno potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između dviju zemalja. Sljedeće godine obilježit ćemo dvadeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske, konstatirao je veleposlanik Tsuji. U nastavku se razgovaralo o mogućnostima za unapređenje kulturne suradnje dviju zemalja. Jedan od projekata u okviru kulturne suradnje mogao bi biti približavanje romske kulture Japanu i japanskom narodu, istaknuo je zastupnik Kajtazi. U Europi živi oko petnaest milijuna Roma, od čega u Hrvatskoj živi oko 10 000 deklariranih Roma, dok se stvarna brojka kreće između 35 i 40 000, dodao je Kajtazi. Bilo je riječi i o statusu romske zajednice u Hrvatskoj i mogućnostima za dodatno unapređenje. 

Razgovaralo se i o donacijama japanske Vlade Hrvatskoj u posljednjih petnaest godina koje su se odnosile na projekte razminiranja ratom pogođenih područja. Ovom prilikom zastupnik Kajtazi zahvalio se Japanu na ukazanoj pomoći.

Author: Služba za medije