Daniel Mondekar i Gordan Jandroković primili nizozemskog ministra vanjskih poslova Urija Rosenthala

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i potpredsjednik Odbora Gordan Jandroković sastali su se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Urijem Rosenthalom.

Izrazivši dobrodošlicu, predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar informirao je gosta o načinu rada i glavnim zadaćama Odbora u razdoblju do punopravnog članstva u EU. Posebno je izdvojio niz administrativnih reformi radi jačanja tehničkih, institucionalnih i ljudskih kapaciteta za rad u novom okruženju, pripremu zakonodavnog okvira koji će urediti nove odnose Vlade i Sabora, nastavak usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te nadzor nad provedbom započetih reformi. Također, Odbor planira organizirati i tematske sjednice, nastavio je zastupnik Mondekar, na kojima će se posebno obrađivati teme iz različitih područja. Osim razmjene stručnih mišljenja, njihov je cilj i nastavak komunikacijske strategije s građanima.

Govoreći o procesu ratifikacije, predsjednik Odbora Daniel Mondekar izvijestio je goste koje su države do danas ratificirale hrvatski Ugovor o pristupanju, najavivši njegovu ratifikaciju u Hrvatskom saboru za petak, 9. ožujka ove godine.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Uri Rosenthal zahvalio je na informacijama rekavši da će Nizozemska i dalje primjenjivati načelo "strogi i pravedni" pri svim proširenjima Unije. U okviru ove posljednje faze hrvatskog pristupanja, posebno je izdvojio reforme koje proizlaze iz poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i poglavlja 24. Pravda, sloboda i sigurnost. Daniel Mondekar i Gordan Jandroković odgovorili su da je Hrvatska odlučna u provedbi svih reformi. Govoreći o suradnji sa susjednim državama, posebno su istaknuli pomoć koju im Hrvatska može pružiti u vidu zajedničkih projekata i prenošenja iskustava iz procesa pregovora. Na sastanku je bilo riječi i o najavljenom posjetu nizozemskog Odbora za europske poslove Hrvatskome saboru tijekom ove godine.

Author: Služba za odnose s javnošću