Daniel Mondekar primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku talijanskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sa članovima Odbora primio je danas u posjet izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma parlamenta Talijanske Republike koje je predvodio predsjednik toga odbora Stefano Stefani.

Mondekar je uvodno izjavio da je Hrvatski sabor nedavno ratificirao Ugovor o pristupanju Europskoj uniji te je zahvalio na „rapidnoj“ ratifikaciji Ugovora obaju domova parlamenta Talijanske Republike. „Očekujemo da će ratifikacija Ugovora u parlamentima drugih zemalja članica proteći jednako glatko te da ćemo do 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom EU“, dodao je. Mondekar je također pozdravio odluku Europskog vijeća kojom se Srbiji daje status kandidata za EU rekavši da će Hrvatska pomagati svim budućim kandidatima za članstvo kao garanciji za stabilnost regije. U nastavku razgovora je najavio buduću, jaču nadzornu ulogu Sabora, dodavši da je u pripremi novi Zakon o odnosima Sabora i Vlade, kao i skorašnje izmjene Poslovnika.

Mondekar i Stefano su se podsjetili na stoljetne veze Hrvatske i Italije te posebno Dalmacije i Venecije složivši se da treba raditi na jačanju kulturne suradnje dviju zemalja i regija budući da će raspolagati značajnim sredstvima iz EU fondova. Stefana je zanimalo koliko smo zadovoljni  reformama te mukotrpnim putem kojim smo prošli do svršetka pregovora. Mondekar i članovi Odbora Vrbat i Jandroković su odgovorilli da je Hrvatska preobražena zemlja, ali da se s reformama nastavlja, posebno reformama koje će olakšati strane investicije. Stefano i Mondekar su se složili da su potrebna značajna ulaganja u Hrvatsku, ali i u Italiju kao staru članicu, pogođenu gospodarskom recesijom. Od posebnog su interesa suradnja i ulaganja na područjima energetike, sporta, kulture, industrije i turizma, složili su se.

Sugovornici su zaključno rekli da će punopravnim članstvom Hrvatske nastupiti nova faza u odnosima dviju zemalja, a da će ionako odlični odnosi još jačati. 

Author: Služba za odnose s javnošću