Branko Vukšić primio veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka

Zagreb - Branko Vukšić, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, primio je u službeni posjet Oleksandra Levčenka, veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Zastupnik Vukšić naglasio je kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Ukrajine dobri i prijateljski, ali bi trebalo potaknuti kontakte i ojačati gospodarsku suradnju za koju ima mogućnosti. Ukrajinski veleposlanik uputio je poziv hrvatskim parlamentarcima da kao promatrači nazoče na parlamentarnim izborima koji će se u Ukrajini održati u listopadu ove godine. Ukratko je predstavio strukturu i stranačku konfiguraciju ukrajinskog parlamenta te odnose parlamenta, vlade i predsjednika države u toj zemlji. Razgovaralo se o političkoj i gospodarskoj situaciji u Ukrajini, a ukrajinski veleposlanik naglasio je da je Ukrajina započela rješavanje pitanja korupcije i kriminala u državnim i javnim službama te razvijanje sustava pravosuđa i neovisnosti sudbene vlasti. 

Jedna od tema razgovora bila je situacija u medijima u Ukrajini. Ukrajinski veleposlanik rekao je da državna televizija ima samo jedan kanal i znatno je slabija od privatnih televizija. Privatni su mediji u vlasništvu domaćega krupnog kapitala pa biznis ima više utjecaja na uređivačku politiku nego politika. Upoznao je zastupnika Vukšića s činjenicom da su dogovori o sklapanju sporazuma o suradnji između HRT-a i ukrajinske državne televizije pri kraju.

Obojica su konstatirala da gospodarska suradnja Hrvatske i Ukrajine nije zadovoljavajuća, a razlog takvoj situaciji je i činjenica da se pet godina nije održala sjednica Međuvladina odbora za suradnju. Ipak, krenulo se u zajedničke gospodarske projekte na županijskoj razini s ciljem povećanja ukupne robne razmjene dviju zemalja. Ukrajinski veleposlanik naglasio je da su europske integracije prioritet za Ukrajinu, a put Hrvatske ka članstvu u EU i njezina iskustva iz pregovaračkog procesa veoma su joj značajni. Metalurgija i poljoprivreda dvije su najjače gospodarske grane u Ukrajini i na tim je poljima najizglednije razvijati suradnju s Hrvatskom.

Author: Služba za odnose s javnošću