Započela suradnja Hrvatskoga sabora i Francuskoga instituta u Zagrebu

Zagreb – Prigodnim govorima voditelja saborske Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Gvozdena Srećka Flege i francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera u Saboru je danas svečano obilježen početak suradnje s Francuskim institutom u Zagrebu koja je ostvarena na inicijativu francuskog veleposlanika.

Uz potporu Francuskog instituta u Zagrebu, zainteresirani će saborski zastupnici i službenici do lipnja 2013. godine pohađati početne i napredne tečajeve francuskog jezika u organizaciji Francuske alijanse, međunarodno priznate škole francuskog jezika.

Francuski institut u Zagrebu osnovan je 1922. godine te od svojega osnutka radi na promociji francuske kulture u Hrvatskoj. Tijekom 2012. godine Francuski je institut kao povlašteni partner podupirao razne kulturne manifestacije, među kojima i izložbe "Skulpture Edgara Degasa" u Muzeju Klovićevi dvori te međunarodne izložbe "Ljubav prema riziku" iz zbirki FRAC-a (Regionalni fondovi suvremene umjetnosti) u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Ove je godine Francuski institut proširio svoju djelatnost na jezičnu i pedagošku suradnju s ciljem promocije francuskog jezika i jezične raznolikosti te na znanstvenu i sveučilišnu suradnju koja podupire mobilnost studenata i predavača, potičući studiranje u Francuskoj i postupak dodjele stipendija te podupirući znanstvenu razmjenu  između francuskih i hrvatskih znanstvenih institucija.
 

Author: Služba za medije