Kolman: U zaštiti dječjih prava velik raskorak između teorije i prakse

Zagreb - Republika Hrvatska, poštujući smjernice Europske unije i Vijeća Europe, posljednjih je godina donijela niz zakona i strategija za zaštitu djece, ali njihova provedba u praksi još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, upozorio je Igor Kolman, član izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, na konferenciji o pravima djece održanoj u Hrvatskom saboru. 

Iznoseći četiri najvažnija cilja na koja upozorava Vijeće Europe, Kolman je istaknuo uklanjanje svih oblika nasilja nad djecom, zaštitu prava ranjivih skupina, olakšan pristup djece sustavima i službama za zaštitu njihovih prava te aktivno sudjelovanje djece u društvu. Sve te smjernice Hrvatska bi trebala ne samo deklarativno odrediti nego i stvarno provesti na svim razinama društva te prevladati razliku između teorije i prakse, koja najčešće nije ni blizu onoga što je propisano, upozorio je. 

Uoči donošenja novoga nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece, Kolman je istaknuo važnost olakšavanja pristupa djece pravnom sustavu, ujednačen pristup zdravstvenim uslugama, odgoj djeteta u tolerantnom okruženju bez nasilja s posebnim naglaskom na građanskom odgoju i zaštiti djece u novom medijskom okruženju. Potrebno je ukloniti sve vrste nasilja nad djecom - od seksualnog nasilja do trgovine djecom, fizičko kažnjavanje, nasilje u školama i predškolskim ustanovama, što je posebno važno kada je riječ o ranjivim skupinama - djeci bez roditeljske skrbi, djeci s invaliditetom te romskoj djeci, koja su još uvijek često izložena diskriminaciji i segregaciji u sustavima obrazovanja i zdravstva, dodao je Kolman poručujući kako "nije dovoljno imati dobre namjere, a tretirati djecu kao objekte". 

S njim se uvelike složio šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren ustvrdivši kako je "razina pozornosti koju RH posvećuje pravima djeteta porasla na političkoj razini, no ostaje upitno koliko se donesene strategije i politike stvarno provode". "Mnogo je napora učinjeno u području obrazovanja i socijalne zaštite, ali to još uvijek nije jednako dostupno svoj djeci u svim dijelovima Hrvatske", upozorio je Vandoren. 

Konferenciju "Politika prema djeci: Europska unija, Vijeće Europe, Hrvatska", pod pokroviteljstvom Vlade RH, organizirali su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Koordinacija udruga za djecu, uz sudjelovanje saborskih zastupnika, predstavnika nadležnih tijela, institucija i stručnjaka na području prava djece te organizacija civilnog društva. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, u ime organizatora, ustvrdila je kako se RH u izradi strategija i planova zaštite djece treba rukovoditi strategijom Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. i standardima EU. Također ističe da se pritom mora voditi računa o primjenjivosti donesenih planova te osiguranju dostatnih financijskih sredstava za zaštitu ranjivih društvenih skupina. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić, otvarajući skup, upozorio je na važnost informiranja djece o njihovim pravima, vraćanje povjerenja u institucije sustava i potrebu sinergijskog djelovanja za dobrobit djece. (Hina)
 

Author: Služba za medije/Hina