Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem

Budva - Uoči Konferencije predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Sugovornici su potvrdili vrlo dobre i razvijene bilateralne odnose temeljene na partnerstvu i međusobnom uvažavanju. Pozdravljeno je intenziviranje susreta na svim razinama, uključujući i onu parlamentarnu. Istaknuto je da dosadašnja suradnja, a sada i zajedničko članstvo u NATO-u, trebaju biti dodatna osnova za daljnje osnaživanje suradnje i dijaloga, a posebno za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja u duhu međusobnog uvažavanja, dobrosusjedskih odnosa i na temelju međunarodnog prava.

Istaknuta je i pozitivna uloga manjina u povezivanju  dviju država, a predsjednik Jandroković istaknuo je i važnost uvažavanja kulturnog identiteta i povijesnih činjenica, posebno kada su u pitanju Hrvati u Crnoj Gori. Istaknuo je da bi u duhu dobrosusjedskih odnosa i partnerstva zajednička nominacija Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis nematerijalne baštine imala višestruko pozitivan učinak. Također, za osnaživanje položaja manjina u obje države treba dati punu potporu radu Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina i provedbi njegovih preporuka.

Predsjednik Sabora Jandroković naglasio je da Hrvatska kontinuirano pruža potporu europskom putu Crne Gore te je spremna uvijek konkretno pomoći. U tom smislu, i Hrvatski sabor je, kako na zastupničkoj tako i na administrativnoj razini, spreman pomoći prenošenjem znanja i iskustava iz pristupnog procesa i institucijske prilagodbe uvjetima članstva u EU-u.

Razgovaralo se i o boljoj prometnoj povezanosti, s naglaskom na Jadransko-jonski autoput te o suradnji na području gospodarstva. ​