Dragutin Pukleš primio izaslanstvo parlamentarnih zastupnika EFTA-e

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu Dragutin Pukleš i članovi Odbora primili su u radni posjet izaslanstvo parlamentarnih zastupnika Europske udruge slobodne trgovine (EFTA). Na sastanku se razgovaralo o odnosima Hrvatske i EFTE u svijetlu pristupnih pregovora Hrvatske EU.

Izaslanstvo je pozdravilo otvaranje pregovora Hrvatske za članstvo u EU, posebno jer u ovom trenutku pregovori ulaze u novu fazu. U tom kontekstu voditelj izaslanstva EFTA-e Franz Heeb upoznao je članove Odbora sa sporazumom o Europskom gospodarskom prostoru (EEA - European Economic Area) koji obuhvaća 25 država članica Europske unije i tri države članice EEA/EFTA-e (Europska udruga slobodne trgovine). Uz predstavnike Islanda, Lihtenštajna i Norveške, sastanku su prisustvovali i predstavnici Švicarske koja ima status promatrača u Stalnom povjerenstvu EFTA-e. Ovim sporazumom omogućuje se slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i osoba diljem EEA u otvorenom u konkurentnom okružju sa ciljem promoviranja stalnog i uravnoteženog jačanja trgovinskih i gospodarskih odnosa radi stvaranja homogenog Europskog gospodarskog prostora. Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru potpisan je 2. svibnja 1992., najznačajniji trgovinski partner je EU, kao i njihove nove članice koje se ulaskom u EU automatski prijavljuju i za članstvo u EEA. Sve nove članice EU do danas su ratificirale Sporazum. Predstavnici iz Islanda, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna upoznali su članove Odbora sa razlozima pridruživanja  EFTA-i, te su izrazili želju da njihovi proizvodi ne budu diskriminirani u odnosu na zemlje članice EU. 

Članovi Odbora izrazili su stajalište da samo formalno članstvo EU nije dovoljno ako ga ne prati razvoj gospodarstva, te da je dugoročni razvoj EU moguć jedino ako se razlike među zemljama članicama budu smanjivale. Izaslanstvo je upoznato sa trenutnim stanjem i problemima hrvatskog gospodarstva kao i posebnostima pojedinih regija RH. Naglašeno je stajalište da je pristup Hrvatske EU u našoj geo-političkoj situaciji i povijesnim okolnostima nužan za daljnji razvoj i osiguravanje stabilnosti čitave regije. Tonči Tadić rekao je da Hrvatska neće favorizirati ni jednu zemlju u trgovinskoj razmjeni bez obzira da li je ona članica EU ili nije. 

Sastanak je zaključen stajalištem da između Hrvatske i EFTE postoji širok prostor za daljnje razgovore i suradnju.