Neven Mimica primio izaslanstvo parlamentarnih zastupnika EFTA-e

Zagreb - Neven Mimica, predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora i članovi Odbora primili su u radni posjet izaslanstvo parlamentarnih zastupnika EFTA-e. 

Tema razgovora bili su odnosi Hrvatske i EFTA-e danas, kao i njihova projekcija u vremenu kada Hrvatska postane članicom EU. Mimica je ustvrdio da put u EU ne umanjuje hrvatski interes za produbljivanjem odnosa sa EFTA-om, štoviše, postoji interes za jačanje ukupne gospodarske suradnje, a ne samo trgovinskih odnosa. „Vaše zemlje imaju slobodan pristup na tržište EU, a pristupanjem Hrvatske EU ta suradnja će se samo produbiti, ulaskom na Europski gospodarski prostor“. 
Izaslanstvo je zanimao stav Sabora po pitanju budućnosti Hrvatske u EU, na što je Mimica rekao da su parlamentarne stranke postigle politički konsenzus na tom pitanju, a pad potpore javnosti objašnjava nedovoljnim informiranjem o EU. Početnu vrlo visoku potporu ocjenjuje kao odraz idealističke slike o EU, nakon koje je nastupilo vrijeme traženja pravih odgovora na sva pitanja budućnosti Hrvatske u EU. U svakom slučaju potrebna je dobra komunikacijska strategija, jer na kraju procesa pregovora slijedi referendum, gdje se 50 posto upisanih birača treba pozitivno izjasniti, kako nalaže Ustav RH. 

Kao najosjetljivija pregovaračka područja Mimica je izdvojio poljoprivredu, posebice zadovoljavanje standarda kvalitete proizvoda, zatim ekologiju i zaštitu okoliša, gdje treba uložiti znatna sredstva u zadovoljavanje ekoloških standarda,  potom je tu pitanje slobodnog stjecanja nekretnina za strance, kao vrlo osjetljivo pitanje, gdje će se morati dogovoriti određeno tranzicijsko razdoblje zbog nerazmjera kupovne moći prosječnog europskog i hrvatskog građana.

Zastupnici Parlamenta Republike Island istaknuli su da iako države EFTA-e nisu punopravne članice EU, imaju puni pristup europskom tržištu. Zanimali su se kada Hrvatska očekuje završetak pregovora sa EU. Mimica je rekao da objektivno Hrvatska može završiti pregovore do početka 2008. godine, dakle, za 2 i pol godine, a sredinom 2009. godine mogla bi ući i u punopravno članstvo. Naglasio je da iako ne ovisi sve samo o Hrvatskoj, već i o situaciji u samoj EU, Hrvatska ima prednost što je relativno mala, ali sposobna zemlja za članstvo, a to znači da se pitanje unutarnjih europskih problema ne bi trebalo odraziti na tempo primitka Hrvatske. Što se tiče trgovine između RH i EU, Hrvatska ima potpuno slobodan pristup na europsko tržište osim za tri kategorije proizvoda, ali je osnovni problem nedovoljne konkurentnosti hrvatskih proizvoda. 

Zaključio je da je sam proces priključenja za Hrvatsku važniji od datuma priključenja, jer se radi o procesu reformi i stvaranju boljeg života za građane. Zadani rok je motiv kako bi se u relativno kratkom vremenu uspjelo što više unaprijediti gospodarstvo, jer usprkos stabilnim makroekonomskim pokazateljima, potrebno je promijeniti strukturu gospodarstva u realnom sektoru, gdje će najviše pomoći direktna ulaganja u tehnološki novu proizvodnju, izvozno orijentiranu. Upravo bi države EFTA-e tu mogle naći svoj interes, što bi bila nadogradnja dobrim trgovinskim odnosima.