Olli Rehn održao radni sastanak sa saborskim dužnosnicima

Zagreb - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn održao je u Hrvatskome saboru radni sastanak s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom, potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Friščićem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mariom Zubovićem, predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić te članovima odbora.

Vesna Pusić osvrnula se na ulogu koju u pregovorima Hrvatske s EU ima Hrvatski sabor i njegov Nacionalni odbor. Neven Mimica govorio je o dosadašnjoj razini usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom i o nužnosti njegove implementacije. Mario Zubović osvrnuo se na međusobne odnose parlamenata regije koji su sve bolji i sadržajniji. Milorad Pupovac također je govorio o nužnosti njegovanja dobrih i kvalitetnih odnosa sa susjednim državama, posebice u svjetlu realizacije manjinskih prava te rješavanja pitanja povratka izbjeglica. Marija Pejčinović-Burić istaknula je važnost posljednjeg Izvješća Europske komisije koje je svojom pozitivnom porukom unijelo novi optimizam potreban za dovršetak posla pregovora.

Olli Rehn rekao je da je posljednje Izvješće Europske Komisije, u kojem je prepoznat napredak Hrvatske, kao i njegov osobni dolazak u Hrvatsku poruka Hrvatskoj da može ubrzati pregovore i zaključiti tehnički dio pregovaračkog posla do kraja 2009. godine ako ispuni zadane kriterije. Na toj posljednjoj etapi puta trebat će uložiti dodatne napore u pregovaračkim poglavljima koja su i najzahtjevnija, te predstavljaju najveći izazov Hrvatskoj, a to su Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Tako će u preostalom vremenu trebati napraviti nužne reformske iskorake u području pravosuđa i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, reforme javne uprave, suradnje s Haaškim sudom, dovršetka procesa povratka izbjeglica te pune implementacije manjinskih prava, rekao je Rehn. 

Europska komisija očekuje odlučne mjere i konkretne rezultate kad je u pitanju reforma pravosuđa. Za otvaranje drugog najzahtjevnijeg poglavlja, Tržišnog natjecanja, prioritet je restrukturiranje brodogradnje, rekao je Rehn. Istaknuo je važnu ulogu Hrvatskoga sabora u pristupnom procesu, posebice uspostavljanje političkog konsenzusa parlamentarnih stranaka o pitanju EU koji pruža političku podršku provođenju reformi i ubrzava posao usklađivanja zakonodavstva. 

Što se tiče uloge Hrvatske u regiji, Rehn smatra da je pozitivan primjer Hrvatske iz pregovora za članstvo u EU, njezini reformski napori i integracija u EU, bitan faktor stabilnosti i poticaj za čitavu regiju. Vjeruje da će do ulaska RH u članstvo EU riješiti svoje sadašnje institucionalne probleme vezane za Lisabonski ugovor. Odluka Europske komisije o Hrvatskoj nije bianco ček jer Hrvatska treba zadovoljiti.

Autor: Služba za odnose s javnošću