38., tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport

dvorana Josipa Šokčevića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: "Posvajanje djece iz inozemstva"

U svjetlu događanja oko osmero hrvatskih državljana zadržanih u Zambiji s optužbama za trgovinu djecom, u Republici Hrvatskoj otvara se niz pitanja koja ukazuju na ozbiljne pravne praznine vezane uz postupak posvajanja djece iz inozemstva. 

Kod posvajanja djece najvažnije je odlučiti što je za njih (djecu) najbolje. Ista pravila treba poštovati kad se djeca posvajaju u zemlji u kojoj su rođena, ili kada odlaze živjeti u neku drugu zemlju. Nažalost, ne možemo sa sigurnošću reći da je ovo pravo djeteta u cijelosti poštivano u slučajevima koji su trenutno u fokusu. Međutim, većina tih razgovora vodi se o odraslim osobama koje su se, kao posljedica svojih odluka, našle u nezavidnom položaju u stranoj zemlji, dok se o samoj djeci i njihovim pravima i položaju u kojem se nalaze (ne svojom krivnjom) govori vrlo malo.

Zabrinjava činjenica da su hrvatsko državljanstvo, i posljedično hrvatske dokumente dobila djeca koja nikada nisu nogom stupila na tlo Republike Hrvatske, a koje posvojitelji ovdje dovode, pri čemu o postupku posvojenja ne postoji nikakva evidencija, posvojitelji nisu morali biti u registru posvojitelja, niti sustavi države prate na ovaj način nastale obitelji, niti im se pruža adekvatna pomoć i podrška, kako posvojiteljima, tako niti posvojenoj djeci.

Cilj rasprave na ovoj tematskoj sjednici je progovoriti o pravu djeteta na život u obiteljskoj zajednici koja će mu osigurati sretno odrastanje, pružiti mu odgovarajuću skrb i poštivati njegovu vjeru, kulturu i jezik, kao i kojim mehanizmima država štiti posvojenu djecu i osigurava da njihova prava budu u cijelosti ostvarena.

U raspravi će, pored članova Odbora i zastupnika u Hrvatskome saboru sudjelovati predstavnici tijela državne uprave, sudske vlasti, Ureda pravobranitelja za djecu, UNHCR-a, akademske zajednice, civilnog društva, psiholozi, kao i zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić.


Prijenos sjednice omogućen je putem YouTube kanala Hrvatskoga sabora: https://www.youtube.com/watch?v=88iKewEgdus