86., tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: „Projekt uvođenja staničnih imunoterapija tumora u Republici Hrvatskoj“.

Republika Hrvatska je jedna od zemalja EU-a s ponajvećim problemom raka; među pet država s najgorom stopom preživljavanja, visokom incidencijom, još većim mortalitetom i neprihvatljivim ishodima u onkologiji (iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske). Svake godine dijagnosticira se više od 24.000 novooboljelih, a  procjenjuje se da u RH živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka.

Kako bi se poboljšalo onkološko liječenje u RH potrebno ga je značajno unaprijediti te uspostaviti dijagnostičke i terapeutske usluge jednake onima u EU i svijetu.

Na ovoj tematskoj sjednici zaklada „Zora“ predstavit će brojne očekivane prednosti njihova projekta, kojemu je cilj liječenje uvođenjem četiri oblika stanične imunoterapije tumora djeci i odraslima kojima je ona potrebna i indicirana. Zaklada „Zora“ je projekt pokrenula u suradnji sa suradnim kliničkim ustanovama: Klinikom za dječje bolesti Zagreb, KBC-om Zagreb, KBC-om Sestara milosrdnica, KB-om Merkur, Zavodom za hematologiju Sveučilišnog centra u Ljubljani te tvrtkom Caring Cross iz SAD-a.

Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvu za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatsko društvo za hematologiju Hrvatskog liječničkog zbora i Sekcija za hematologiju i onkologiju Hrvatskog pedijatrijskog društva dali su pozitivna mišljenja o projektu smatrajući da bi trebao pozitivno djelovati na znanstveni i klinički napredak u onkologiji.

Prijenos sjednice omogućen je putem YouTube kanala Hrvatskoga sabora: https://youtu.be/Ov44RBrISs4