9. saziv Hrvatskoga sabora (14.10.2016. - 22.7.2020.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran

O izaslanstvu

Hrvatski sabor donio je Odluku o imenovanju člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran 27. listopada 2016.

Hrvatski sabor aktivno sudjeluje u radu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, sljednice Parlamentarne skupštine Euromediteranskog partnerstva (EMPA) od 2010. godine. Ciljevi partnerstva su promicanje suradnje između država članica Europske unije, Europskog parlamenta i država južne obale Sredozemlja u okviru dijaloga o političkim, sigurnosnim, gospodarskim, socijalnim i kulturnim pitanjima.

Parlamentarna skupština Unije za Mediteran broji 280 članova, a okuplja zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije (83 zastupnika), Europskoga parlamenta (49 zastupnika), parlamenata partnerskih država (po 2 zastupnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Monaka i Crne Gore) te parlamenata Alžira, Egipta, Izraela, Jordana, Libanona, Maroka, Tunisa, Turske, Sirije, Palestine (130 zastupnika) i Mauritanije (10 zastupnika).

Parlamentarna skupština Unije za Mediteran djeluje plenarnim zasjedanjem jednom godišnje i radom u pet odbora: Odbor za političke poslove, sigurnost i ljudska prava; Odbor za gospodarska, financijska, socijalna i obrazovna pitanja; Odbor za promicanje kvalitete života i kulturu; Odbor za prava žena u euromediteranskoj regiji i Odbor za zaštitu okoliša, energetiku i vode. Hrvatski sabor član je Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava, Odbora za prava žene u euromediteranskoj regiji i Odbora zaštitu okoliša, energetiku i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran.