Anđelko Stričak sudjelovao na sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb -  Član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Anđelko Stričak sudjelovao je u četvrtak na videokonferencijskom sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine SEECP-a koji je održan za vrijeme turskog predsjedanja (CiO). 

Tema sastanka je bila „Učinkovitost pravosuđa tijekom globalne pandemije - Nove usluge i prakse“, a osim domaćina Turske, na sastanku su sudjelovali  predstavnici Grčke, Srbije, Rumunjske,  Moldavije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Nakon uvodnih riječi Derye Bakbak, voditeljice Izaslanstva Velike narodne skupštine Turske u PS SEECP-a, sudionicima sastanka se obratio i  zamjenik ministra pravosuđa Republike Turske Yakup Moğul koji je izložio iskustva Ankare u funkcioniranju pravosuđa tijekom pandemije.

O funkcioniranju pravosuđa i novim iskustvima i praksama u doba pandemije govorili su i predstavnici Grčke, Srbije, Rumunjske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Anđelko Stričak prenio je hrvatska iskustva funkcioniranja pravosudnog sustava u uvjetima pandemije, posebno se osvrnuvši na održavanje sudskih ročišta u pravosudnim tijelima uz online sudjelovanje, transformaciju pravosuđa u digitalizirani sustav tj. sustav bez papira, te program stručnog usavršavanja i osposobljavanja u pravosuđu.

Usvojen je i prijedlog teksta Izvješća i preporuke za koje su prijedloge dali predstavnici Srbije i Hrvatske.

Zahvalivši svima na sudjelovanju, voditeljica turskog izaslanstva Derya Bakbak na kraju sastanka istaknula je potrebu daljnje zajedničke suradnje u teškim vremenima pandemijskih izazova.