Članovi Međuparlamentarne skupine Hrvatska - Irak primili privremenog otpravnika poslova u Veleposlanstvu Iraka Al-Fatlawija

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Irak Željko Pavić i članovi skupine Erik Fabijanić, Davor Ivo Stier i Domagoj Hajduković održali su u srijedu prvi sastanak s privremenim otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Republike Iraka u Hrvatskoj Amerom Al-Fatlawijem. 

Voditelj Skupine Pavić predstavio je članove skupine, koja je u ovom sazivu prvi put oformljena u Hrvatskome saboru. Iskazao je zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju zemalja i naglasio kako prati situaciju u Iraku, svjestan koliko je složena i zahtjevna. Naglasio je kako su pred Vladom Iraka mnogi izazovi te kako se nada da će predsjednik Vlade Mustafa Al-Kadhimi uspješno prevladati gospodarske, sigurnosne i zdravstvene izazove.

- Vjerujem da će doći do stabilizacije regije i normalizacije sigurnosno-političkih prilika i da će to biti jedan od faktora koji će omogućiti povećanje intenziteta gospodarske suradnje Hrvatske i Iraka, naglasio je Pavić.

Privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Iraka Al-Fatlawi također je potvrdio dobre bilateralne odnose, čemu svjedoči uspostavljanje veleposlanstva u Zagrebu, koje će uskoro biti i službeno otvoreno.

Izvijestio je članove skupine kako hrvatski državljani od 15. ožujka ove godine više ne trebaju vizu za Irak, što bi svakako moglo privući više investitora na iračko tržište.

- Nedavni posjet Svetog oca Franje Iraku također je pokazatelj sigurnosne stabilizacije u zemlji, istaknuo je Al-Fatlawi.

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o aktivnostima hrvatskih tvrtki na iračkom tržištu, od kojih su najistaknutije HS Produkt i Končar, stabilnosti cijele regije, pandemiji koronavirusa i cijepljenju stanovništva te mogućnostima studiranja iračkih studenata na hrvatskim sveučilištima.

Obostrano je zaključeno kako će skupina prijateljstva zasigurno doprinijeti daljnjem izgrađivanju diplomatskih odnosa između Hrvatske i Iraka.