Domagoj Hajduković primio austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Hrvatskoj Josefom Markusom Wuketichem tijekom kojeg su razmijenjena mišljenja o bilateralnim odnosima dviju država i mogućnostima njihova unaprjeđenja te suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije. 

Sugovornici su složni kako su odnosi između Hrvatske i Austrije odlični i  prijateljski, ali postoje još neka područja suradnje u čiji razvoj treba uložiti dodatne napore.

Ustvrdili su da je suradnja dvaju parlamenata dobra, no zbog epidemiološke situacije nisu ostvareni brojni, već prije dogovoreni izravni kontakti parlamentarnih dužnosnika i izaslanstava.

Predsjednik Odobra Hajduković preporučio je austrijskom veleposlaniku snažnije povezivanje s međuparlamentarnom skupinom prijateljstva u kojoj djeluju zastupnici svih političkih opcija, a koji su posebno zainteresirani za suradnju s Austrijom. 

- Gradišćanski Hrvati, ali i  velik broj Hrvata koji živi i radi u Austriji, također su važan čimbenik suradnje i poveznica između naših dviju država, kazao je veleposlanik Wuketich.

Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju, istaknuo je kako velik broj austrijskih investitora već posluje u Hrvatskoj, te da je Austrija zainteresirana za daljnja ulaganja, uz održavanje dobre poslovne i investicijske klime koja uključuje pravnu sigurnost i administrativnu transparentnost. 

Hajduković i Wuketich su razmijenili mišljenja i o europskim temama, među ostalim, proširenju EU-a na zemlje zapadnoga Balkana.

Veleposlanik Wuketich je ponovio stajalište Austrije koja smatra da nema potpune integracije Europske unije, bez integracije ovoga dijela Europe u EU.

Osvrnuli su se i na sigurnosnu situaciju u Austriji nakon terorističkog napada u studenome prošle godine te opću epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom.