Domagoj Hajduković primio danskog veleposlanika Christiana Thorninga

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u četvrtak s veleposlanikom Kraljevine Danske u Hrvatskoj Christianom Thorningom. 

Jačanje odnosa parlamenata dviju zemalja, osnaživanje suradnje Hrvatske i Danske u okviru EU-a te drugih europskih institucija, poput Vijeća Europe, bile su središnje teme razgovora.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Danske, Hajduković je ocijenio da su oni  dobri, no da je parlamentarnu suradnju potrebno intenzivirati, posebice na razini dvaju odbora za europske poslove i međuparlamentarnih skupina prijateljstva. Pri tom je naglasio važnost izravnih kontakata parlamentaraca koji mogu doprinijeti kvalitetnijoj razmjeni mišljenja i iskustava o aktualnim temama EU-a te bilateralnim temama općenito.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Danska imaju brojne sličnosti, poput geografske veličine, broja stanovnika i velikog broja otoka te kao manje države članice EU-a, da bi bile konkurentne, moraju posebnu pažnju posvećivati dobrom strateškom planiranju, postizanju kvalitetne proizvodnje i očuvanju života na otocima, ne čekajući sredstva dostupna iz EU-a. 

Hajduković i Thorning razgovarali su i o predstojećoj Konferenciji o budućnosti Europe, pri čemu su istaknuli važnost transparentnosti rada EU-a kroz snažnije uključivanje građana EU-a, civilnog društva, socijalnih partnera i nacionalnih parlamenata. Osvrnuli su se i na aktualnu epidemiološku situaciju u Danskoj i Hrvatskoj i proces procjepljivanja stanovništva te razmijenili mišljenja o pitanjima legalnih i ilegalnih migracija u EU-u.