Marko Pavić, kao predstavnik Hrvatskoga sabora, sudjelovao na 17. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je u četvrtak na 17. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative koja je održana videokonferencijskim putem. Središnja tema konferencije bila je "Prema digitalnom društvu - mogućnosti i rizici za mlađu generaciju koja ulazi na tržište rada".

Sudionici konferencije poslali su poruku potpore mladima te naglasili potrebu podizanja svjesnosti i snažnog uključivanja mladih u procese digitalne transformacije i zelene tranzicije. Istaknuto je također kako je razdoblje pandemije pred sve države Inicijative stavilo velike izazove, posebno na području tržišta rada.

Predsjednik Odbora Pavić uvodno je pozdravio sudionike uime predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića naglašavajući pritom kontinuiranu predanost Hrvatske EUSAIR-u kao katalizatoru nastavka i revitalizacije politike proširenja EU-a te okviru za poticanje razvoja čitave Jadransko-jonske regije. Govoreći o mladima koji tek ulaze na tržište rada, Pavić je istaknuo pozitivne učinke programa EU-a "Garancija za mlade" (YG – Youth Guarantee), podsjetivši da je Hrvatska od 2013. kada je udio nezaposlenih mladih bio 50 posto, uspjela taj broj reducirati ispod 20 posto, aktivnim politikama zapošljavanja usmjerenih ciljano na mlađu populaciju.

- U proteklih pet godina hrvatska Vlada uložila je više od 1.2 milijarde eura u projekte dizajnirane posebno za mlade, kazao je Pavić, te dodao da je takvim, ciljanim pristupom kreirano je više od 100 000 radnih mjesta. Posebno je skrenuo pozornost na uspjeh modela poticaja za samozapošljavanje mladih, koji kontinuirano rastu, kako bi se osigurao što kvalitetniji ulazak mladih na tržište rada i jačanje njihovih individualnih kapaciteta. To je rezultiralo snažnim rastom broja tvrtki koje su osnovali mladi koji danas aktivno i ravnopravno sudjeluju na tržištu.

Razmjenjujući iskustva o kretanjima na tržištu rada tijekom pandemije, upoznao je kolege s mjerama Vlade RH koja je, ulaganjem 1.5 milijarde eura uspjela očuvati oko 600 000 radnih mjesta. Naglasio je da je u Nacrtu plana oporavka i otpornosti također predviđeno 50 milijuna eura za razvoj i osnaživanje relevantnih vještina (upskilling i reskilling) kojima bi se omogućila bolja zapošljivost mladih.

Tijekom rasprave sugovornici su pozitivno ocijenili hrvatski proaktivni pristup u izradi zakonskog okvira koji osigurava dolazak, boravak i rad digitalnih nomada. 

Konferencija je zaključena usvajanjem Zajedničke izjave u kojoj je naglašena čvrsta politička potpora parlamenata strategiji EU-a za jadransko-jonsku regiju i važnost nastavka procesa proširenja EU-a vođenog objektivnim kriterijima. Izjava također naglašava važnost obrazovanja, razvoja novih vještina, jačanja konkurentnosti i inovacija, te poticanja suradnje država članica posebno u onim politikama koje su usmjerene prema mladima. 

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je 2000. godine u Anconi i okuplja deset zemalja. Uz Hrvatsku, u Inicijativi su i Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Grčka, Crna Gora, San Marino i Slovenija koja trenutačno predsjeda tom inicijativom. Ključna područja suradnje za Hrvatsku u okviru ove inicijative su rješavanje pitanja povezanosti u okviru prometnih pravaca (Jadransko - jonskog koridora), razvoj luka i ruralnog zaleđa, unaprjeđenje međusektorske suradnje te posebno osiguranje opskrbe energijom.