Milošević i Kuleba: Europa treba nastaviti politiku proširenja i ponovno ojačati svoj međunarodni položaj

Zagreb –  Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio je u petak potpredsjednika Vlade Ukrajine zaduženog za europske i euroatlantske integracije Dmytra Kulebu s izaslanstvom. 

Tijekom razgovora dominirale su teme vezane uz aktualnu situaciju u Europskoj uniji, politiku daljnjega proširenja EU-a na države zapadnoga Balkana te uz daljnje približavanje Ukrajine europskim i euroatlantskim integracijama.  

Govoreći o politici proširenja, predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević i potpredsjednik Vlade Ukrajine Dmytro Kuleba složili su se kako je učinjena velika pogreška što je ponovno odgođena odluka EK-a o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. – Otvaranje pristupnih pregovora  bio bi pozitivan signal i za sve ostale države ove regije te važan korak u jačanju svjesnosti o jedinstvenoj i snažnoj Europskoj uniji, kazao je Milošević. Sugovornici su također suglasni kako EU, imajući u vidu brojne globalne izazove, mora reformirati način donošenja odluka u vanjskoj politici kako bi ponovno ojačala svoj položaj na međunarodnoj razini. 

Kuleba je predstavio aktivnosti ukrajinske Vlade vezane uz prioritetna pitanja suradnje s EU-om za sljedeću godinu, poput integracije u energetsko tržište EU-a, integracije u digitalno tržište, suradnje na području pravosuđa te jačanja trgovinskog kapaciteta pridruživanjem ACAA-i (industrijskom bezviznom režimu). – Nadamo se da će nas Europska komisija u tome podržati, a kako je krajem siječnja sljedeće godine za vrijeme hrvatskoga predsjedanja predviđen sastanak  Vijeća za pridruživanje EU-a i Ukrajine, nadamo se intenzivnoj  suradnji s Hrvatskom i u ovim pitanjima, kazao je Kuleba. 

Bilo je riječi i o problemu unutarnjih migracija, posebno iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi s istoka Euorpe u države zapadne Europe te o izazovima na globalnoj razini.