Petir primila predstavnike inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je u petak predstavnike inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“ Sunčanu Pešak i Roberta Hadžića, a Silvija Kolar-Fodor se uključila videokonferencijskim putem. 

Predstavnici Inicijative izvijestili su Marijanu Petir o planiranom održavanju okruglog stola „Zakon o sjemenu - zajedničko rješenje“ čiji je cilj da sve zainteresirane strane zajednički pronađu najbolje rješenje za sporne stavke ovog Zakona oko prava korištenja vlastitog sjemenja i obaveze dorade sjemena. Također, uputili su poziv Odboru za poljoprivredu da se uključi u suorganizaciju navedenog događaja na kojem se očekuje sudjelovanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede, stručne i zainteresirane javnosti te međunarodnih stručnjaka, kao što su Christophe Golay, predstavnik Ženevske akademija međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava (Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights) i Antonio Onorati, član ekspertne skupine Europske komisije za izradu nove europske regulative o sjemenu. 

Petir je podsjetila da su u rad sjednice Odbora za poljoprivredu, na kojoj se raspravljalo o ovom Zakonu, bili uključeni i predstavnici Inicijative te da su iznesena stajališta članica i članova kako je potrebno otkloniti nejasnoće i nomotehničke nedorečenosti koje se odnose na certificiranje i doradu sjemena. Istaknula je i kako je Ministarstvo poljoprivrede izrazilo spremnost da se to i učini do drugog čitanja Zakona. Pozdravila je održavanje rasprave u kojoj bi se zajedničkim dijalogom tražila najbolja rješenja za Konačni prijedlog Zakona o sjemenu.  – O sjemenu ovisi proizvodnja hrane, prehrambena sigurnost pa sukladno tome i nacionalni suverenitet naše zemlje te nam svima treba biti zajednički cilj da dođemo do dobrog Zakona, zaključila je Petir.