Potpredsjednik sabora Reiner održao sastanak s veleposlanicom Litve Jurate Raguckiene

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanicom Litve u Hrvatskoj Jurate Raguckiene s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju parlamentarne suradnje, osnaživanju gospodarskih aktivnosti te izazovima pandemije uzrokovane koronavirusom s kojima se suočava cijeli svijet. 

– Naše dvije prijateljske države veže puno zajedničkih interesa i važna nam je i daljnja dobra suradnja, posebice u svijetlu litavske potpore hrvatskim nastojanjima za ulazak u članstvo OECD-a, u prostor Schengena te eurozonu, rekao je akademik Reiner te zahvalio na pomoći koju je Litva poslala Hrvatskoj nakon potresa.

Govorio je o potrebi osnaživanja suradnje između dvaju parlamenta na svim razinama kao i angažmana na povećanja brojki u gospodarskoj i trgovinskoj razmjeni.

– Veliki sam zagovornik parlamentarne diplomacije koja potiče suradnju na političkoj, ali i gospodarskoj sceni te smatram da mi zastupnici možemo dati doprinos aktivnijoj ulagačkoj klimi u nizu gospodarskih područja od vojne industrije do energetike, prometne infrastrukture, u IT sektoru te farmaceutskoj industriji, naglasio je Reiner.

Veleposlanica Raguckiene rekla je kako veleposlanstvo Litve u Zagrebu, od samog osnutka prije dvije godine, aktivno radi na povezivanju dviju država, no kako je to zadnjih godinu dana bilo otežano zbog pandemije.

–Trudimo se održavati veze s parlamentarcima i već sam imala susrete u Saboru, a nedavno je održan i videokonferencijski sastanak litavske i hrvatskog kolege, predsjednika Odbora za europske poslove u našim parlamentima, naglasila je veleposlanica te dodala kako se slaže da parlamentarna diplomacija nudi brojne mogućnosti za suradnju pa tako i u gospodarstvu.

Dodala je da je za tu vrstu suradnje i jačanja odnosa dviju država ipak potrebno osigurati susrete uživo sudionika tih procesa te istaknula kako se nada da će do toga doći u što skorije vrijeme.

Sugovornici su se složili kako će se, kad to epidemiološke mjere dopuste, raditi na planu posjeta hrvatskih zastupnika Litvi i obratno kao i svečanosti obilježavanja tridesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Litve koja će se obilježiti iduće godine.