Potpredsjednik Sabora Željko Reiner sudjelovao na predstavljanju Zaklade za obnovu bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u srijedu predstavljanju Zaklade za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“.

Potpredsjednik Sabora Reiner kazao je kako je ova bazilika, sagrađena 1902. godine, postala dom isusovcima koji su odmah započeli sa služenjem svetih misa, ispovijedima i drugim pastoralnim djelovanjem, osobito s mladeži. - Pedagogija isusovaca nadahnuta sv. Ignacijem iskonski je humana pa prema tome univerzalna. Krajnji cilj isusovačkoga odgoja i obrazovanja je potpuni rast osobe koji vodi ka djelovanju, osobito djelovanju koje je prožeto duhom i prisutnošću Isusa Krista, rekao je Reiner. Zahvalio je isusovcima što već stoljećima u Hrvatskoj prednjače u obrazovanju mladih, od osnutka prve gimnazije u Zagrebu i utiranjem puta osnutka zagrebačkog sveučilišta sve do osnivanja Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Dodao je kako je i osobno vezan uz baziliku, popularno "Palmu", jer se u njoj za vrijeme studentskih dana družio s katolički i hrvatski orijentiranima kolegama studentima. Izrazio je zadovoljstvo vrijednom inicijativom obnove bazilike i izgradnje pastoralnog centra te zahvalio prisutnima na plemenitoj nakani čuvanja sjećanja na jedinu žrtvu potresa koji je u ožujku 2020. pogodio Zagreb i okolicu, učenicu Nadbiskupske klasične gimnazije Anamariju Carević. - Njezin duhovni otisak urezao se u slavljenje svetih misa, u svaki odsvirani takt orgulja, u svaku priredbu i svečanost koja će se održati u obnovljenoj bazilici, rekao je potpredsjednik.

Rektor Bazilike Srca Isusova pater Ivan Matić rekao je kako su se za osnivanje Zaklade odlučili na inicijativu mladih vjernika. - Upravo ova kušnja dala nam je snagu da gledamo malo dalje te da uz obnovu bazilike rekonstruiramo i dogradimo pastoralni centar koji će nositi ime „Anamarija Carević“. Tu ideju dali smo Anamarijinim roditeljima na promišljanje te su se i oni složili da će to biti trajan spomenik na nju, kao i nadahnuće brojnoj djeci i mladima, kazao je.

Nataša Carević, Anamarijina majka, rekla je kako će s velikim ponosom i ljubavi gledati na novi pastoralni centar Župe Presvetog Srca Isusova koji će nositi ime njezine kćeri.

Na predstavljanju Zaklade, među ostalima, sudjelovali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić. Također, nazočna je bila obitelj preminule Anamarije i njezini prijatelji iz škole. Uz predstavljanje Zaklade, održala se i komemoracija za preminulu Anamariju Carević.