Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac u povodu Dana narcisa: Pozivam žene da se odazovu na redovite preglede

Zagreb - Zagreb - U prigodi Dana narcisa, koji se ove godine obilježava 27. ožujka, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka, Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna, udrugama Sve za Nju, Nisi sama i svim ostalim udrugama koje zagovaraju prevenciju i borbu protiv raka dojke i zahvalila na svemu što čine za žene na njihovom osnaživanju u borbi protiv raka, na trudu i zalaganju koji su uložili i ulažu u podizanje svijesti javnosti i pružanju podrške oboljelima. 

- I ove će godine, prve subote u proljeću, ovaj dan osvanuti u znaku narcisa, kaže Sabljar-Dračevac i dodaje kako je taj jednostavni cvijetak, koji simbolizira nadu i buđenje novoga života, postao zaštitnim znakom borbe protiv raka dojke te poruka o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti. Dan narcisa je javnozdravstvena manifestacija koja će se ove godine, u vrijeme pandemije COVID-19, obilježiti odgovorno, tj. online putem društvenih mreža na kojima će se emitirati stručna edukacija na temu raka dojke, snimljena posebno za ovu prigodu, na čemu smo vam neizmjerno zahvalni, ističe Sabljar-Dračevac.

– Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Veliku ulogu u tome svakako ima i provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine u okviru programa probira se na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Upravo je zato cilj Dana narcisa ukazati na važnost odaziva na redovite preglede koji mogu spasiti život, istaknula je Sabljar-Dračevac.  

– Prema najnovijim statistikama, Hrvatska bilježi blagi pad smrtnosti od ove opake bolesti s 990 na 853 preminule žene, i stopa smrtnosti je napokon u padu. Možda se čini malo, ali taj napredak je velika stvar i rezultat zajedničkoga rada svih udruga koje pomažu oboljelima od raka dojke i stručnjacima. Stoga, trebamo udružiti sve snage i znanja, jer svi imamo isti cilj – pomoći oboljelima i vratiti im nadu u ozdravljenje, kaže Sabljar-Dračevac i poručuje kako svi članovi inicijative „Zastupnici u borbi protiv raka“, kojoj je na čelu, udrugama zahvaljuju na njihovim nastojanjima, a svim oboljelima upućuju poruku nade da ne gube vjeru te da ustraju na putu borbe s rakom dojke. 

– Svima ostalima poručujemo da obavljaju samopreglede, odazivaju se na probire te redovito obavljaju ultrazvučne preglede i mamografiju, zaključila je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac.