Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković razgovarao s predsjednikom Odbora za europske poslove irskog parlamenta McHughom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak videokonferencijskim putem s predsjednikom Odbora za europske poslove irskog parlamenta Oireachtasa Joeom McHughom. Sugovornici su razmijenili mišljenja o izazovima pandemije uzrokovane koronavirusom, posljedicama Brexita, Konferenciji o budućnosti Europe te proširenju Unije.

Hajdukovića je posebno zanimao utjecaj Brexita na gospodarstvo Irske kao i aktualne napetosti u Sjevernoj Irskoj. McHugh je rekao kako je Irska već godinama globalno orijentirani izvoznik te da ne ovisi samo o izvozu svojih proizvoda u Ujedinjenu Kraljevinu. Govoreći o trenutnoj situaciji u Sjevernoj Irskoj spomenuo je važnost rješavanja ovog kompliciranog stanja oko granice te rekao kako su razgovori konstruktivni te da se nada da će se do rješenja ovog pitanja doći u što skorije vrijeme. 

U razgovorima o Konferenciji o budućnosti Europe sugovornici su se složili kako je važno čuti glas naroda i prijedloge građana o tome kako vide budućnost Unije, ali i istaknuli potrebu uključivanja nacionalnih parlamenata uz što manju, kako su obojica naglasili, birokratizaciju procesa. –Potrebno je pronaći vrlo kreativne načine za komunikaciju s građanima u pojedinim državama članicama, osigurati konstruktivnu raspravu i dati im prostora da izraze svoje mišljenje, istaknuo je McHugh. 

–Slažem se da je važno na koji ćemo način institucionalno komunicirati s građanima i omogućiti im lakše artikuliranje stavova o budućnosti Unije, ali isto tako pred sobom imamo i izazov kako osigurati da se čuje glas nacionalnih parlamenata, rekao je Hajduković.

Govoreći o proširenju Unije Hajduković je posebno istaknuo važnost jasne perspektive članstva država jugoistoka Europe kako bi se osigurala dugoročna stabilnost tog područja, a samim time i sigurnost cijele EU.  –Predugo čekanje za ulazak u Uniju može se pokazati kao kontraproduktivno što nikome ne koristi, naglasio je Hajduković. McHugh je rekao kako je Unija prvenstveno stvorena kao projekt mira i izgradnje mostova među državama te da vjeruje da će se to pokazati i u budućim proširenjima.