Predsjednik Sabora Jandroković na marginama svečane ceremonije u povodu 70. godišnjice Europskog parlamenta održao bilateralni sastanak s predsjednikom Nacionalne skupštine Bugarske Rashidovom

Strasbourg – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je na marginama svečane ceremonije u povodu 70. godišnjice Europskog parlamenta u Strasbourgu bilateralni sastanak s predsjednikom Nacionalne skupštine Bugarske Vezhdijem Rashidovom.

Bilateralni odnosi ocijenjeni su vrlo dobrima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja. Gospodarsku suradnju ove godine karakterizira porast u trgovinskoj razmjeni i turističkim posjetima, a potencijal za intenziviranje postoji u farmaceutskoj, kemijskoj i prehrambenoj industriji te informatičkom sektoru. Sugovornici su se složili u potrebi nadogradnje međuparlamentarnih odnosa, osobito među pojedinim odborima dvaju parlamenata. 

Razgovaralo se o vanjskopolitičkim prioritetima dviju država, uz poseban naglasak na članstvu u schengenskom području, europodručju i OECD-u. Predsjednik Jandroković izvijestio je o naporima hrvatskih državnih institucija na ispunjavanju brojnih kriterija i preporuka čime je dokazana spremnost za članstvo u „schengenu“. U tom je kontekstu izražena nada kako će na Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove 8. prosinca biti donesena pozitivna odluka.

Oštro osudivši rusku agresiju na Ukrajinu, potvrdili su potporu njenom teritorijalnom integritetu, neovisnosti i suverenitetu.

Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi gdje je potreban dodatan snažan angažman Europske unije. Budućnost susjednih država treba biti u EU, što podrazumijeva ispunjavanje potrebnih kriterija. Predsjednik Jandroković potvrdio je kako će Hrvatska državama jugoistočne Europe nastaviti dijeliti svoje znanje i iskustvo iz pretpristupnog procesa.

Završno je predsjednik Rashidov pozvao predsjednika Jandrokovića u službeni posjet Bugarskoj, što je predsjednik Sabora prihvatio.