Predsjednik Sabora Jandroković održao na marginama svečane ceremonije u povodu 70. godišnjice Europskog parlamenta bilateralni sastanak s predsjednicom Senata Kraljevine Belgije Stephanie D'Hose

Strasbourg – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je u Europskom parlamentu u Strasbourgu bilateralni sastanak s predsjednicom Senata Kraljevine Belgije Stephanie D'Hose.

Sugovornici su obostrano potvrdili vrlo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Belgije, sa značajnim potencijalom za daljnje intenziviranje. Izraženo je zadovoljstvo rastom gospodarske suradnje te povećanjem broja belgijskih turista u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju jačanje parlamentarne suradnje, potaknuti su susreti međuparlamentarnih skupina prijateljstva te različitih parlamentarnih odbora, osobito u kontekstu belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2024. godine. 

Važan aspekt međuparlamentarne interakcije su i skupovi poput Prvog međuparlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu, istaknuo je predsjednik Jandroković zahvalivši predsjednici belgijskog Senata D'Hose na sudjelovanju. Izvijestio je o preostalim hrvatskim strateškim ciljevima – ulasku u europodručje, u schengensko područje te OECD. 

Razmijenjena su mišljenja u svezi ruske agresije na Ukrajinu, te je potvrđena snažna predanost europskom jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i nastavku svestrane pomoći Ukrajini.

Sugovornici su se posebno su se osvrnuli na aktualnu energetsku sliku Europe i nacionalne planove nošenja s predstojećim energetskim izazovima.

Zaključno je istaknuta važnost aktivnog i konkretnog angažmana Europske unije u jugoistočnoj Europi.