U online kviz-natjecanju učenika osmih razreda o poznavanju Sabora sudjeluje 40 osnovnih škola

Zagreb - U petak, 26. ožujka 2021. s početkom u 13.00 sati održava se online kviz-natjecanje za učenike 8. razreda osnovnih škola „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizira sedmo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike osmih razreda osnovnih škola.

Kviz se sastoji od trideset pitanja kojima će se provjeriti koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u hrvatskoj povijesti, što znaju o znamenitim pojedincima koji su dali poseban doprinos djelovanju Sabora kroz povijest, koliko poznaju suvremeni Sabor od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, njegove ustavne ovlasti i nadležnosti, djelokrug poslova i način rada,  kao i  prava i dužnosti saborskih zastupnika.

Na natjecanju sudjeluju učenici iz 40 osnovnih škola diljem Hrvatske, tj. 240 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja kviza u vremenu od 30 minuta. Svaki učenik u tročlanom timu na svom računalu pojedinačno rješava natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima.

Sukladno Pravilima natjecanja, poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora do 17 sati na dan natjecanja, a poredak timova svih škola bit će dostavljen na adrese elektroničke pošte svih sudionika natjecanja.

Učenici tri najbolja tima dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora do kraja školske godine.  

Informatičku podršku online kviz-natjecanju osigurava CARNet.