U Saboru održan susret djece iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda sa zastupnicima

Zagreb - Odbor za obitelj, mlade i sport bio je u srijedu domaćinom 13. zajedničke sjednice predstavnika djece iz cijele Hrvatske koja dolaze iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Ovogodišnji susret okupio je djecu u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, a susret je omogućilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta “Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“. Projekt doprinosi mjeri Poticanje gradova na osnivanje i djelovanje Dječjih vijeća, određenih Nacionalnim planom za prava djeteta u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.-2026. godine te Akcijskim planom za prava djeteta za razdoblje 2022.-2024. godine.

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović zahvalila je na ustrajnosti i organizaciji ovih susreta Savezu društava “Naša djeca“ Hrvatske te kontinuiranoj brizi i skrbi za zaštitu djece i osiguravanju kvalitete života djece.–Ovaj Savez već godinama u cijeloj Hrvatskoj brine o aktivnostima djece u slobodno vrijeme, potiče stjecanje novih znanja i iskustava, razvija kreativnost i humanost, potiče na volonterstvo, rekla je Vučemilović dodavši kako su to osobine koje itekako trebaju u svakoj životnoj dobi. Uz to, kako je istaknula Savez daje podršku i osnažuje roditelje u njihovim odgojnim aktivnostima, te pokreće i koordinira aktivnosti koje doprinose provedbi i promociji dječjih prava i sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici.–Zahvaljujem na trudu koji ulažete na provođenju i organizaciji svih ovih aktivnosti, a članovima dječjih vijeća i foruma ponaosob izražavam svoje oduševljenje činjenicom što ste se odlučili baviti svojom okolinom i pravima i želite svoje slobodno vrijeme iskoristiti na način da pomognete nama odraslima da sagledamo probleme iz vašeg kuta gledišta, zaključila je Vučemilović. 

Govoreći o Savezu društava “Naša djeca“ Hrvatske njegova predsjednica, akademkinja Aida Salihagić Kadić posebno je istaknula kako je to najstarija i najveća organizacija u Hrvatskoj koja brine o djeci više od 70 godina i u kojoj je udruženo 106 društava “Naša djeca“ s oko 4000 volontera koji svakodnevno rade s djecom. –Isto tako ovo je i vodeća organizacija koja je za svoj rad dobila najviše priznanje Povelju Republike Hrvatske, naglasila je akademkinja Salihagić Kadić dodavši kako su u središtu rada Saveza dječja prava i dobrobit djece. Također je rekla kako se posebna pažnja u radu prosvjećujuće poticanju i promicanju aktivne dječje participacije, kreativnih i edukativnih aktivnosti, projekata i programa, a to sve kroz rad dječjih foruma i dječjih općinskih i gradskih vijeća. –Svojim brojnim aktivnostima, akcijama i projektima dječja vijeća i dječji forumi pridonose stvaranju sigurnih, zdravih, poticajnih okružja za rast i razvoj djece, a i sto tako i tolerantnih, sigurnih i nenasilnih zajednica u kojima se prava djece promiču i ostvaruju, a mišljenja čuju i uvažavaju, zaključila je predsjednica Saveza društava “Naša djeca“ Hrvatske.

U nastavku susreta djeca su predstavila svoje aktivnosti koje provode od lokalne do europske razine, a teme o kojima su govorili i koje smatraju važnima obuhvatile su razna područja, od financijske pismenosti, prava i potreba djece s teškoćama u razvoju, prava na zdravstvenu zaštitu, zaštiti  mentalnog zdravlja djece, online okruženju, životu djece u ruralnim područjima, Gorskom Kotaru i otocima, siromaštvu, prava djece na zdrav okoliš i na sigurno okruženje u gradu u kojem žive, do prava na slobodno vrijeme i igru.

Govoreći o gradovima i općinama prijateljima djece predstavnici Požege, Krapine, Kutine i Svete Nedjelje iznijeli su i neke konkretne probleme. Tako se moglo čuti da u Požegi nedostaje manji nogometni stadion, atletska staza i manja sportska dvorana, uređeni parkovi s modernim spravama, unutarnji bazen i školski vrtovi za bio uzgoj kao i rehabilitacijski centar, a u Kutini nedostaje adekvatan prostor gradske knjižnice, a postojeći je vlažan i skučen. Nadalje, predstavnici Kutine prepoznali su važnost teme financijske pismenosti kod djece s kojom, kako su istaknuli, treba krenuti u razdoblju prvih kupovnih odluka, između 6 i 9 godine. 

O djeci s poteškoćama u razvoju, posebno osiguravanju pomoćnika u nastavi, govorili su predstavnici Banove Jaruge, a predstavnici iz Vinkovaca upozorili su na potrebu i pravo djece na stručne suradnike u školama istaknuvši kako u školama nedostaje kvalificiranog osoblja, psihologa, pedagoga, socijalnih radnika i defektologa. Predstavnici Lovrana predstavili su projekt “Pružam ti ruku“ kojim se kroz zajedničke aktivnosti u rad uključuje i djecu s teškoćama u razvoju. Problem mentalnog zdravlja i općenito zdravstvena zaštita bila je tema o kojoj su govorili predstavnici Vinkovaca, Velike Gorice i Čakovca. Posebno je istaknuta važnost dostupnosti zdravstvene skrbi za svu djecu te upozoreno na porast mentalnog zdravlja, koje se, kako su upozorili, zanemaruje jer predstavlja temu o kojoj se nerado javno i otvoreno govori.

Online okruženje i izazovi virtualnog svijeta zaokupili su predstavnike Nove Gradiške, Duge Rese, Koprivnice i Tuhelja koji su govorili o utjecaju tehnologije na mlade i izazovima odrastanja u digitalnom dobu. Naglasili su kako ovisnost o modernim tehnologijama otuđuje mlade i djecu od vršnjaka, ali i od roditelja te ukazali na važnost edukacije posebno o negativnim posljedicama i opasnostima kojima su izložena djeca u virtualnom okruženju. Posebno su istaknuli kako je važna komunikacija između djece i odraslih o vrijednostima, ali i uvažavanje i poštivanje svakog djeteta te nenasilnim rješavanjima odnosa. 

Probleme odrastanja u ruralnim područjima, Gorskom Kotaru i otocima izložili su predstavnici Velike Gorice, Gvozda, Malog Lošinja i Ravne Gore složivši se kako i toj djeci treba osigurati iste mogućnosti kao i onima u gradovima. Uz izraženu želju da ostanu u svojim krajevima poručili su da imaju pravo na osiguranje uvjeta za ostanak na selu i otoku ili mjestu udaljenom od gradskog središta te naveli su neke izazove s kojima se susreću poput nedostatka kina, predstava, zdravstvene skrbi, dvorana i drugih važnih infrastrukturnih mogućnosti kojima bi se mladi zadržali u tim krajevima.

Siromaštvo djece i životni standard bili su u fokusu predstavnika Pregrade, Petrovskog i Opatije koji su naglasili kako ona ne smiju određivati djetinjstvo jer djeca odrastajući u takvim uvjetima često gube samopouzdanje što utječe na njihov razvoj. Pozvali su na osiguravanje i omogućavanje osnovnih uvjeta za dostojanstven život svoj djeci. O zdravom okolišu i pravu djece na čist zrak, vodu i okoliš govorili su predstavnici Zaboka, Dubrovnika, Tuhelja i Opatije naglasivši kako su klimatske promjene produkt ljudskog djelovanja te pozvali da svaki pojedinac vodi brigu o očuvanju prirode. Predstavnica Svete Nedjelje govorila je o pravu djece na sigurno okruženje u gradu u kojem živi, a o pravu djece na slobodno vrijeme i igru osiguravanjem adekvatnih prostora za to, kao i o pravu na okupljanje govorili su predstavnici Solina i Bedekovčine. 

Zadnji dio izlaganja bio je posvećen međunarodnim aktivnostima u kojem je predstavnica Pregrade predstavila Platformu za participaciju djece Europske unije i aktivnost u Savjetodavnog odbora, a predstavnik Opatije govorio je o Mediteranskom pokretu za dječju participaciju i apelu da se zaustavi rad Izraela i Palestine. Predstavnici Samobora govorili su o pravu djece na mirno odrastanje s osvrtom na stanju u Ukrajini, a iz Koprivnice o važnosti poštivanja Konvencije o pravima djeteta. 
Saborski zastupnici i predstavnici izvršne vlasti zahvalili su sudionicima ove zajedničke sjednice na brojnim dragocjenim idejama i važnim porukama te pohvalili zalaganja i prijedloge za rješavanje mnogih predstavljenih izazova s kojima se djeca danas suočavaju.