Zastupnici Kirin i Ćelić održali sastanak s veleposlanikom Kazahstana

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Kazahstan Ivan Kirin i član Skupine Ivan Ćelić održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Kazahstan Tolezhanom Barlybayevom.

Voditelj Skupine Kirin iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, te istaknuo kako je Kazahstan među prvim zemljama priznao hrvatsku državu 1992. godine. Na području gospodarstva, dodao je, ima prostora za napredak. Izvijestio je veleposlanika kako je upoznat s nedavnim parlamentarnim izborima u Kazahstanu, održanim 10. siječnja te uputio čestitke povodom blagdana Nauryz, koji se obilježava ovaj tjedan, kao i čestitke povodom 30. obljetnice neovisnosti Kazahstana.

Veleposlanik Barlybayev složio se s dobrim odnosima Hrvatske i Kazahstana, čemu svjedoče, kako je rekao, brojni posjeti visokih dužnosnika te međusobna podrška u međunarodnim organizacijama, posebice u UN-u. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska 2019. godine otvorila svoje veleposlanstvo u Nur-Sultanu. Najavio je i skoro formiranje skupine prijateljstva s Hrvatskom u kazahstanskom parlamentu. Veleposlanik je rekao kako gospodarska suradnja može biti bolja, a prostora za napredak vidi na mnogim poljima od turizma, energetike, poljoprivrede te farmaceutske industrije. 

Sudionici su razmijenili mišljenja o cijepljenju stanovništva protiv Covida, brzom rastu kazahstanskog BDP-a, hrvatskim tvrtkama koje posluju u Kazahstanu – Ericsson Nikola Tesla, Belupo, Pliva i Jadranski galenski laboratorij. Obostrano su se založili za nastavak dobre suradnje, posebice na gospodarskom planu.