9. saziv Hrvatskoga sabora (14.10.2016. - 22.7.2020.)

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

O izaslanstvu

Hrvatski sabor je na 1. sjednici 28. listopada 2016. donio Odluku o imenovanju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

Temeljna misija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) okupljanje je predstavnika mediteranskih država u svrhu promicanja političkog dijaloga, poticanja gospodarske i kulturne suradnje, produbljivanja demokracije i vladavine prava, poštovanja ljudskih prava te razvijanja dijaloga između kultura, civilizacija i religija s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija te kreiranja prostora za mir i prosperitet građana. Aktivnosti PAM-a komplementarne su radu ostalih regionalnih i međunarodnih tijela odgovornih za jačanje sigurnosti, stabilnosti i mira na Mediteranu.

Parlamentarna skupština Mediterana međunarodna je organizacija ustanovljena 2005. godine, kako bi se unaprijedila petnaest godina duga suradnja između država u mediteranskoj regiji koja se od 1990. odvijala u okviru Konferencije o sigurnosti i suradnji na Mediteranu, pod okriljem Interparlamentarne unije. U okviru Konferencije održani su susreti u Malagi (1992.), Valletti (1995.), Marseillesu (1999.) te u Nafplionu (2005.), gdje su članovi Konferencije pokrenuli osnivanje Parlamentarne skupštine Mediterana. Konstituirajuća sjednica Parlamentarne skupštine Mediterana održana je u Ammanu (Jordan) 2006. godine, na kojoj je izbran prvi predsjednik PAM-a Abdelwahed Radi (Maroko) i usvojeni su Statut i Poslovnik PAM-a.

Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 28 država članica koje su u Skupštini zastupljene kroz svoja nacionalna izaslanstva s jednakim pravima donošenja odluka i glasovanja, a razmatraju politička, društvena, gospodarska i kulturna pitanja te donose odluke od neposredne važnosti za sve države u regiji. Pridružene članice i promatrači sudjeluju u radu PAM-a, ali nemaju pravo glasovanja. Glavno tajništvo Parlamentarne skupštine Mediterana ima sjedište na Malti od rujna 2007. godine.