Bilateralni sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednicom parlamenta Savezne Republike Njemačke (Bundestaga) Bärbel Bas

Zagreb - Na marginama Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednicom parlamenta Savezne Republike Njemačke (Bundestaga) Bärbel Bas.

Dvoje predsjednika parlamenata ocijenili su bilateralne odnose odličnima i prijateljskima, temeljnima na partnerstvu i povjerenju. Obje strane izrazile su želju za napretkom svekolike suradnje.

Sugovornici su osudili rusku agresiju na Ukrajinu i potvrdili ustrajno zalaganje za njen suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Potvrđena je predanost zajedničkim vrijednostima poput mira, demokracija, slobode, vladavine prava, te poštivanja ljudskih prava i sloboda. U razmjeni mišljenja o posljedicama ruske agresije na energetsku sliku Europe, kao i nacionalnim odgovorima, predsjednik Sabora naglasio je stratešku važnost hrvatske odluke o gradnji terminal za ukapljeni plin na otoku Krku. Ta odluka, kao i buduće proširenje kapaciteta terminala, Hrvatskoj će osim jačanja energetske neovisnosti omogućiti i da postane regionalno energetsko središte. 

Predsjednik Jandroković i predsjednica Bas također su raspravili političku situaciju u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, te istaknuli potrebu za europskom orijentiranošću svih zemalja regije. 

Završno je predsjednik Jandroković zahvalio predsjednici Bas na kontinuiranoj njemačkoj podršci Hrvatskoj u na putu ka dostizanju predstojećih vanjskopolitičkih ciljeva - ulasku u eurozonu, schengensko područje i OECD, čime će Hrvatska zaokružiti svoj euroatlantski proces.