Članovi Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održali tematsku sjednicu o položaju zaposlenih u javnim službama

Zagreb - U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo u okviru koje se razgovaralo o povećanju plaća u javnim službama te drugim važnim temama.

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održao je tematsku sjednicu pod nazivom „Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe?“. Na sjednici se raspravljalo o položaju zaposlenih u javnim službama u kontekstu povećanja osnovice za izračun plaća za dva posto, a koje će u rujnu dobiti zaposleni u državnim službama, no kako je rečeno, upitno je hoće li to povećanje dobiti zaposleni u javnim službama. 

Kako je pojasnio predsjednik Odbora Gordan Maras, početkom godine Vlada RH je uskladila povećanje osnovice plaća i zaposlenima u državnim i onima u javnim službama i prvo dvopostotno povećanje plaće u veljači  dobili su svi, dok je trenutno nejasno jesu li drugim povećanjem od dva posto obuhvaćeni samo državni zaposlenici ili i oni u javnim službama. Nakon najave kako će drugo, za kolovoz, i treće, za studeni, povećanje zaobići javne službe, održan je sastanak s predstavnicima ministarstva i sindikata kako bi se uputila poruka Vladi da još nije kasno za ispravljanje ove situacije. Maras je istaknuo da nije jasno zašto Vlada Republike Hrvatske nije donijela odluku iako novaca ima te apelirao na Vladu da što prije riješi ovu situaciju, već na idućoj sjednici. 

Sindikati su se složili kako će izostanak odluke Vlade o isplati dvopostotnog povećanja plaća dovesti do dalekosežnih posljedica za zaposlene u javnim službama i smatraju da Vlada ima instrumente za rješenje ovog problema. Poslana je poruka kako žele samo da im se vrati oduzeto i ona materijalna prava koja su im bila osigurana prije krize. Na prozivke predstavnika Vlade da nisu pristali na povećanje od dva plus dva posto odgovorili  su kako bi im cijena pristanka bila veliki teret jer se do njih tražilo da se za spomenuto povećanje osnovice plaće odreknu regresa i svih sindikalnih akcija.

Na tematskoj sjednici sudjelovalI su predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te brojni predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i ostali zainteresirani.
 

Autor: Služba za medije