Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na svečanoj ceremoniji podizanja hrvatske zastave ispred Europskog parlamenta, Strasbourg, 1. srpnja 2013.

Poštovani predsjedniče Europskog parlamenta, gospodine Schulz,
Poštovani predsjedniče Europske komisije, gospodine Barroso,
Poštovane kolegice i kolege zastupnici,
Dragi prijatelji,

Danas je za Hrvatsku povijesni dan, a to ushićenje i radost s Hrvatskom dijeli cijela Unija! Posebno je lijepo takav osjećaj dijeliti u Zagrebu i ovdje u Strasbourgu, sjedištu Europskog parlamenta, gradu koji je simbol pomirenja i simbol otvorene i ujedinjene Europe.

Danas je Hrvatska postala 28. članica Europske unije i ovaj svečani čin podizanja hrvatske zastave ispred predstavničkog tijela građana Unije zapravo znači da je Hrvatska ponovo osigurala svoje mjesto unutar europske obitelji. Hrvatska ima duboke korijene u europskom kulturnom i civilizacijskom krugu te podupire temeljne vrijednosti koje proizlaze iz europske povijesti, a koje su prepoznatljivi elementi njenog identiteta.

Naša zemlja je od samostalnosti prošla dug i zahtjevan proces transformacije kroz duboke reforme koristeći kao model norme i standarde Unije. I sama Europska unija je ostvarena kroz političku viziju i težak rad, a danas također trebamo ljude koji imaju viziju i hrabrost i koji znaju voditi. No, Europska unija nije samo djelo političkih vođa, to je djelo europskih građana i ona je još u izgradnji – i stoga bi svaka generacija trebala doprinijeti tome. Danas kao njeni građani, i  mi Hrvati preuzimamo odgovornost za Uniju, i možemo biti ponosni na sve ono što je Europska unija postigla te sva postignuća trebamo čuvati i njegovati.

I na kraju, želim toplo zahvaliti svima onima koji su pomogli da naš dugogodišnji nacionalni cilj bude ostvaren i u tom duhu dopustite da parafraziram stihove velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića – Hrvatska utoliko bogatija biva koliko prima da bi vratila dalje.
 
U ovom povijesnom trenutku osjećam se posebno privilegiranim predstavljati moju zemlju te mi je, poštovani predsjedniče Schulz, iznimna čast predati Vam hrvatsku zastavu koja će zauzeti svoje mjesto među ostalih 27 zastava kako bi svjedočila našoj privrženosti europskom identitetu, vrijednostima i zajedništvu!

Zahvaljujem.