Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", Knin, 5. kolovoza 2013.

Prvo, želim pozdraviti hrvatske branitelje i članove vaših obitelji, predstavnike Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova.

Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, predsjedniče i članovi Vlade Republike Hrvatske, poštovani zastupnici, župane i gradonačelnice, gospođe i gospodo,

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najveći je praznik slobode u neovisnoj, samostalnoj i demokratskoj hrvatskoj državi.

Ulazak hrvatske vojske 5. kolovoza 1995. godine u žarište velikosrpske pobune protiv neovisne i demokratske hrvatske države bio je dugo očekivani dan u našoj borbi za uspostavu samostalnosti, demokracije i slobode. U toj borbi poginuo je veliki broj hrvatskih branitelja, svi oni, ne pitajući za cijenu, spremno su krenuli u obranu onog najvrednijeg što su imali – u obranu svojih vlastitih obitelji, svog vlastitog doma, svoje vlastite domovine.

U to ime, u ime svih njih koji su tih dana davali sebe za Hrvatsku slobodu i demokraciju, u ime pobjedonosnog ulaska hrvatske vojske u Knin, u ime onih koji su donijeli pobjedu i kraj rata u našoj domovini – u to ime pozdravljam hrvatske cijenjene vojskovođe, naše generale Antu Gotovinu i Mladena Markača! I sve naše hrvatske branitelje.

Cijena slobode, koju je platila Hrvatska, bila je iznimno visoka. Svi poginuli i teško ranjeni hrvatski branitelji, sve civilne žrtve rata, svi protjerani i izbjegli hrvatski građani, sva razrušena i uništena mjesta, sve godine mladosti, veselja i bezbrižnosti sve je to rat oduzeo tadašnjim mladim hrvatskim naraštajima. A oni su ostali ovdje kako bi na vojnoj, diplomatskoj ili humanitarnoj fronti branili svoju  zemlju, svoju domovinu - sve najbolje što je Hrvatska ikada imala. Na sve to danas podsjećamo ovdje u Kninu.

Na taj 5. kolovoza 1995. godine podsjećamo upravo zato što je legitimna, obrambena i oslobodilačka vojno-redarstvena akcija „Oluja“ ono u čemu bismo svi danas – mi političari, gospodarstvenici i općenito svi hrvatski građani – trebali tražiti snagu i nadahnuće za prevladavanje poteškoća s kojima se naša zemlja danas suočava.

Tih dana bili smo ujedinjeni u jednom jedinom zajedničkom cilju, a taj cilj je bio slobodna, neovisna, samostalna i demokratska hrvatska država utemeljena na vladavini prava.

Na današnji dan prije 18 godina, Hrvatska se, pobjedonosno kao nikada prije, čista obraza uzdigla u punini snage svoje hrabre, odlučne, prije svega domoljubne mladosti. Mladosti, koja nije niti htjela niti znala politički kalkulirati. Mladosti, koja je istinski voljela, a znam da ta generacija i danas jednako istinski voli ovu zemlju, i želi joj samo dobro, prije svega želi joj odgovornu i prosperitetnu budućnost te siguran i miran razvoj u EU.

Europska unija nije, naime, samo ekonomska zajednica europskih država, ona je prije svega zajednica država okupljenih oko temeljnih zajedničkih vrijednosti. Europska unija u prvom redu počiva na vladavini prava bez koje ne može biti govora o bilo kakvim slobodama, uključivši ekonomske slobode i prava.

Vladavina prava ne znači samo zaštitu ljudskih prava i sloboda. Vladavina prava znači ponajprije vladavinu zakona i reda i rada demokratskih institucija. A da bi se ostvarili zakon i red u društvu je potreban konsenzus najširih slojeva društva o tim vrijednostima i demokratskim načelima. Hrvatska napreduje na tom putu.


Poštovani hrvatski branitelji, veterani Domovinskog rata, gospođe i gospodo,

danas je dan slavlja, ali možemo li potpuno slaviti ako nam je naša Hrvatska, za koju smo se borili i žrtvovali, neuređena, ako su ljudi razočarani i ako se osjećaju prevareno, besperspektivno.

Trebamo i možemo slaviti, jer sve vrijednosti, za koje ste se vi, hrvatski branitelji, srčano borili, i dalje su najbolji temelji naše budućnosti. To znači da ih moramo i možemo opet vratiti u središte naše pozornosti. Zbog toga je krajnji čas da ispravimo nepravde koje su nastale usporedno s legitimnom borbom za neovisnost i slobodu. To je naša dužnost.

Nitko osim nas samih nije odgovaran za stanje u ovoj zemlji. Svjetska ekonomska i financijska kriza tek je dijelom uzrok naših problema, najvećim dijelom, priznajmo to, krivi smo sami. To je polazište za promjene. To je osnova za napredak, za demokraciju i za socijalnu pravdu u hrvatskom društvu.

Ta svijest i vladavina prava – osnovno načelo na kojem počiva Europska unija – recept je oporavka. Jačanjem države prava, u kojoj će Ustav kao temeljni zakon države biti zaista i najjači od svih njenih zakona, jačamo i suverenitet naše države. Hrvatska time otvara put prema gospodarskom napretku, ali to je ujedno i način da bolje obrani i ostvari svoje nacionalne interese u zajednici europskih država.

Današnji dan je sasvim opravdano dan za slavlje i svečanost, ali neka bude i odlučni iskorak prema našoj zajedničkoj borbi za prosperitetnu i uspješnu Hrvatsku – baš kao u pobjedničkoj vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. Na to nas obvezuju sve žrtve koje su pale u obrani domovine, to smo dužni vama, hrvatskim braniteljima i to smo dužni budućim generacijama hrvatskih građana.

Na kraju, poštovane dame i gospodo,

svim hrvatskim braniteljima i svim građanima Republike Hrvatske s dobrim željama i nadom u bolje sutra želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! Hvala na pozornosti.