Petrov i Grigorie: rumunjska i hrvatska manjinska zajednica važan most suradnje dviju zemalja

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u srijedu u nastupni posjet rumunjskoga veleposlanika u Hrvatskoj Constantina-Mihaila Grigoriea s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa, položaju hrvatske i rumunjske nacionalne manjine te perspektivi osnaživanja gospodarskih odnosa.

Predsjednik Sabora Petrov i veleposlanik Grigorie složili su se da su sveukupni politički odnosi dobri, a politički dijalog se u posljednjih nekoliko godina i intenzivirao, o čemu svjedoče i posjeti na najvišoj razini, poput posjeta predsjednika Rumunjske Hrvatskoj 2015. godine. Razgovaralo se i o mogućnostima jačanja suradnje dvaju parlamenata, a predsjednik Sabora Petrov izrazio je spremnost da se nastavi razmatrati nacrt memoranduma o suradnji rumunjskog i hrvatskog parlamenta koji je predložila rumunjska strana.

Petrov se posebno osvrnuo na položaj hrvatske manjine u Rumunjskoj te izrazio očekivanje da će Rumunjska podržati nastavak rada obrazovnih institucija na hrvatskome jeziku u područjima koje naseljava hrvatska manjina. – Hrvatska je zainteresirana i za razdvajanje katedre za hrvatski i srpski jezik na Sveučilištu u Temišvaru, rekao je Petrov. – Rumunjska zajednica u Hrvatskoj je mala, ali ona kao i hrvatska zajednica u Rumunjskoj znači puno u promociji naših međusobnih odnosa, kazao je Grigorie te izrazio zadovoljstvo što je nedavno u Istri otvorena škola u kojoj će potomci Rumunja u ovom dijelu Hrvatske moći učiti dijalekt rumunjskoga jezika.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o perspektivi ulaska zemalja regije u euroatlantske integracije, mogućnostima jačanja gospodarskih odnosa kroz organiziranje gospodarskih foruma i intenziviranje odnosa gospodarskih komora te kroz međusobnu suradnju u okviru platforme „Tri mora“.

Autor: Služba za medije