Petrov se u Sarajevu susreo s kardinalom Puljićem i predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Sarajevo - U okviru službenoga posjeta Bosni i Hercegovini, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov i saborsko izaslanstvo susreli su se u utorak s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te posjetili Hrvatsko kulturno društvo Napredak. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Petrov i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić razmijenili su informacije o životu katolika, Hrvata u BiH. Tom prigodom kardinal Puljić je iznio podatak da je prije rata u BiH bilo 820 000 katolika, a sada ih je 450 000 te da je najteže stanje u Banjolučkoj biskupiji i Sarajevskoj nadbiskupiji. - Žalosna je situacija u kakvoj se danas nalazi hrvatski narod u BiH, pogotovo zato što ih je svake godine sve manje, rekao je Petrov te izrazio nadu da će se taj trend promijeniti. - Zato s poštovanjem gledamo na pastoralni rad Katoličke crkve na ovim prostorima, dodao je Petrov. 

U nastavku posjeta Sarajevu predsjednik Sabora i izaslanstvo posjetili su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Predsjednik društva Franjo Topić upoznao je sugovornike s dosadašnjim radom društva i planovima za buduće djelovanje te istaknuo kako HKD Napredak ne promiče samo kulturu Hrvata iz Bosne i Hercegovine već i kulturu Hrvatske. - Napredak riječju i djelom povezuje hrvatski narod i naše dvije zemlje, rekao je Topić. Predsjednik Sabora Petrov istaknuo je značaj djelovanja HK Napredak za Hrvate u BiH te kazao kako je impresioniran brojem stipendista što ih je ovo društvo stipendiralo tijekom svojega postojanja.

Autor: Hina/Služba za medije