Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio izaslanstvo Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Kuvajta, koje boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Bilateralni odnosi Kuvajta i Hrvatske su iznimno dobri, ali postoji puno prostora za intenziviranje suradnje, posebno na području gospodarstva te će i ovaj posjet zasigurno doprinijeti unapređenju daljnje bilateralne suradnje, istaknuto je na sastanku. 

- Hrvatska je zainteresirana za jačanje gospodarske suradnje s Kuvajtom, posebno na području obnove vojne industrije, građevinarstva, energetike, zdravstva i turizma, rekao je predsjednik Sabora Jandroković. Također, naglašena je mogućnost suradnje na području izvoza prehrambenih proizvoda jer mnoge velike hrvatske prehrambene tvrtke posjeduju halal certifikate. 

- Vjerujemo da Hrvatska može puno ponuditi i biti zanimljiva Kuvajtu za ulaganje, istaknuo je predsjednik Sabora. Sugovornici su se složili kako je jedan od preduvjeta za to i skoro zaključivanje ugovora o gospodarskoj i tehničkoj suradnji; o trgovinskoj suradnji i o suradnji na području turizma. Razvoju daljnje suradnje zasigurno će pridonijeti i otvaranje hrvatskog Veleposlanstva u Kuvajtu u veljači ove godine, a kuvajtsko parlamentarno izaslanstvo izrazilo je nadu da će se uskoro otvoriti i kuvajtsko veleposlanstvo u Hrvatskoj. 

Zaključno, kuvajtski zastupnici istaknuli su kako iznimno cijene visoku razinu poštivanja manjinskih i vjerskih prava u Hrvatskoj te pravni okvir kojim se definira status i prava islamske zajednice, koji omogućuje njezinu potpunu integriranost u hrvatsko društvo.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora