Predsjednik Sabora susreo se s predsjednikom Svekineskoga narodnog kongresa Zhangom Dejiangom

Peking - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko susreo se u četvrtak poslijepodne, zajedno s premijerima zemalja Kina + 16, s predsjednikom NR Kine Xi Jinpingom.

Danas je predsjednik Sabora održao sastanak i s predsjednikom Svekineskoga narodnog kongresa Zhangom Dejiangom koji je u razgovoru naglasio da Kina ima velik potencijal ulaganja u strane zemlje pa tako i u RH. Zhang Dejiang istaknuo je da kineska strana podržava projekte koje je predložila Hrvatska te da će poticati kineske kompanije da investiraju u RH, a pri tome je izdvojio povoljni geografski položaj RH te njene gospodarske i turističke resurse.

Podsjetio je da se hrvatsko-kineska suradnja temelji na bitnim interesima dviju država, dodavši da je prošle godine stopa rasta posjeta kineskih turista porasla za 40 posto kao i uvoz iz RH za 2,5 psoto. Zhang Dejiang je istaknuo da se intenzivirala i suradnja dvaju parlamenata te da je predsjednik Leko dao veliki i važan doprinos razvoju te suradnje kao i ukupnim hrvatsko-kineskim odnosima.

Predsjednik Sabora Leko danas je posjetio i dvije velike tvrtke Poly Group i Alibaba Group te razgovarao o mogućnostima investiranja u RH. 

Autor: Služba za medije