Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku

Izvješće Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, prvo čitanje, P.Z.E. br. 180

Odbor  za zdravstvo i socijalnu  politiku na 36. sjednici Odbora održanoj 11. studenoga 2021., raspravljao je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, prvo čitanje, P.Z.E. br. 180 koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Vlada Republike Hrvatske, aktom od 23. rujna 2021.
Odbor je o Prijedlogu zakona raspravljao kao matično radno tijelo, sukladno članku 85. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
Predstavnik predlagatelja uvodno je istaknuo da se ovim zakonskim prijedlogom usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske Unije,  upućivanjem na odgovarajuće odredbe Uredbe (EU) 2017/625 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima kojima se osigurava primjena propisa o hrani i hrani za životinje, pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja, o izmjeni uredaba. Cilj predloženog zakona je administrativno rasterećenje gospodarskih subjekata, na način da se iz važećeg Zakona brišu odredbe o obvezi prijave prije stavljanja na tržište i uporabe prehrambenih enzima u proizvodnji hrane te upis u Registar enzima, čime će se ukinuti nepotrebne administrativne procedure. Također, cilj predloženog zakona je i jasnije definirati prekršajne odredbe te visinu novčane kazne prilagoditi težini počinjenog prekršaja uzimajući u obzir mogući utjecaj na zdravlje i zaštitu interesa potrošača.
U raspravi, pojedini članovi Odbora izrazili su svoju zabrinutost ukidanjem odredbi o upisu u Registar enzima, smatrajući da se brisanjem obveze prijave prije stavljanja na tržište i uporabe prehrambenih enzima u proizvodnji hrane, smanjuju prava potrošača, odnosno da bi se upisom u Registar enzima doprinijelo većoj sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Tim više, što smo svjedoci sve češćeg povlačenja pojedinih prehrambenih proizvoda s tržišta. 
Predstavnik pradlagatelja s tim u vezi istaknuo je, da je trenutno na razini EU u procesu izrada jedinstvene metodologije za prikupljanje informacija o prehrambenom unosu aditiva i aroma u svim državama članicama, koja će služiti i za procjenu rizika povezanih s konzumacijom pojedinih aditiva i aroma.


Nakon provedene rasprave članovi Odbora većinom su glasova (5 „za“ i 2 „suzdržana“) odlučili predložiti Hrvatskome saboru na usvajanje sljedeći 

z a k lj u č a k

1.    Prihvaća se Prijedlog   zakona   o   izmjenama i dopuni Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima,

2.    Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja izražena u raspravi dostavit će se predlagatelju da  ih uzme u obzir prilikom izrade Konačnog prijedloga zakona.


Za izvjestiteljicu na sjednici Hrvatskoga sabora Odbor je odredio Renatu Sabljar – Dračevac, dr. med., predsjednicu Odbora, a u slučaju njezine spriječenosti prim. mr. Maju Grba – Bujević, dr. med., potpredsjednicu Odbora.         

    
                                                                  
         PREDSJEDNICA  ODBORA

    Renata Sabljar - Dračevac, dr. med.