Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Hrvatskome saboru

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), koji se održava u Hrvatskome saboru u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe u razdoblju od svibnja do studenoga 2018. godine. 

U obraćanju sudionicima sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je zadovoljstvo što Hrvatska prvi put od svojega članstva 1996. u Vijeću Europe, predsjeda njegovim Odborom ministara te dodao da je pristupanje Vijeću Europe bio jedan od prvih velikih strateških ciljeva Hrvatske i uspjeha njezine vanjske politike.

Citirao je prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, koji je na dan primanja u članstvo Vijeća Europe 6. listopada 1996., u svom obraćanju hrvatskoj javnosti rekao: „Danas je Hrvatska konačno primljena u Vijeće Europe. To je bilo moguće samo zato što smo imali svijest o trajnim vrednotama naše političke i kulturne baštine. Hrvatsko članstvo u Vijeću Europe preduvjet je međusobnog razumijevanja međusobnih obveza i gospodarskog povezivanja. To je začetak formalne europske integracije u interesu naše domovine i cijele europske zajednice“.

Predsjednik Sabora naglasio je da se tijekom svih godina članstva u Vijeću Europe i prihvaćanjem njegovog konvencijskog sustava zaštite ljudskih prava, Hrvatska razvijala i postala ono što danas jest– zemlja koja je u potpunosti predana demokratskim temeljima na kojima počiva suvremena Europa – demokraciji, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava. - Članstvo u Vijeću Europe omogućilo je hrvatskim građanima mogućnost zaštite njihovih prava u skladu s najvišim standardima europske pravne stečevine.Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kao i djelovanje Europskog suda za ljudska prava prepoznati su u svim segmentima društva. Njezina primjena kao i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava dodatno osnažuju prije svega nacionalni, ali i zajednički demokratski i pravni prostor – utemeljen na poštivanju ljudskih prava i temeljenih sloboda. I stoga, svijest o njihovoj važnosti moramo trajno osnaživati“, poručio je Jandroković. 

Izrazio je uvjerenje da su aktivnosti Hrvatske prepoznate u Vijeću Europe ovih 22 godine njezinog članstva. - Hrvatska je dala snažan doprinos političkom, parlamentarnom i stručnom aspektu rada organizacije, kao i aktivnostima lokalnih i regionalnih vlasti i nevladinih organizacija. Želimo i nadalje aktivno pridonositi traženju rješenja za brojna pitanja s kojima se suočava današnja Europa. Stoga su prioriteti našeg predsjedanja: borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave, te zaštita i promicanje kulturne baštine, o kojima će detaljnije govoriti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, rekao je Jandroković. 

Istaknuo je i da je danas, kada se Europa suočava s brojnim izazovima koji prijete demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava, uloga Vijeća Europe kao čuvara svih demokratski standarda koji proizlaze iz Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, važnija nego ikada. - To nas treba voditi i u našim promišljanjima o tome kako osnažiti daljnji rad Vijeća Europe i njegove Parlamentarne skupštine koja prolazi izazovno razdoblje. I zato svi zajedno moramo zaštiti našu zajedničku pravnu i vrijednosnu stečevinu. I promicati svijest o zajedničkom europskom kulturnom identitetu kao i poticanju njegova razvoja i raznolikosti. Time ćemo, u međusobnoj suradnji i dijalogu, učiniti naš kontinent stabilnijim i sigurnijim, zaključio je predsjednik Sabora u obraćanju sudionicima sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Autor: Ured predsjednika Sabora