Saborski zastupnici na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica, Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjeluju u radu ljetnog zasjedanja Skupštine koje se održava od 25. do 29. lipnja u Strasbourgu.

Skupština je za novu predsjednicu izabrala Liliane Maury-Pasquier (Švicarska, SOC) koja je u uvodnom obraćanju naglasila važnost daljnjeg zalaganja za provedbu temeljnih vrijednosti Vijeća Europe.

Prvoga dana zasjedanja, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić predstavila je Skupštini program i aktivnosti šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe te se osvrnula na izazove i buduće djelovanje Vijeća Europe, a potom je odgovarala na pitanja zastupnika.
 
Drugog dana zasjedanja Skupštini se obratio hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo važnost provedbe zajedničkih standarda Vijeća Europe u svim državama članicama te je predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja u borbi protiv korupcije, zaštiti prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciji i jačanju lokalne uprave i samouprave te zaštiti kulturne baštine i kulturnih ruta. Zastupnicima su se tijekom zasjedanja obratili i slovački premijer Peter Pellegrini te glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

Član hrvatskoga Izaslanstva Domagoj Hajduković predstavio je, kao izvjestitelj, Izvješće o izvanteritorijalnoj obradi zahtjeva za azilom i stvaranju sigurnih izbjegličkih skloništa u inozemstvu, o kojem se raspravljalo u zajedničkoj raspravi s Izvješćem o utjecaju „vanjske dimenzije“ politike azila i migracija EU-a na ljudska prava te Izvješćem o međunarodnim obvezama zaštite života na moru država članica Vijeća Europe. Nakon rasprave, u kojoj je sudjelovao i grčki ministar za useljeničku politiku Dimitrios Vitsas koji je naglasio kako države članice trebaju jednako podijeliti svoju odgovornost i solidarnost vezano uz migracijsku i izbjegličku krizu, Skupština je usvojila rezolucije.

Tijekom zasjedanja održana je i hitna rasprava o prijetnjama zdravlju i životu ukrajinskih zatvorenika u Ruskoj Federaciji i okupiranom Krimu te rasprave o humanitarnoj situaciji izbjeglica smještenih u zemljama u susjedstvu Sirije, zaštiti branitelja ljudskih prava, novim ograničenjima za aktivnosti nevladinih organizacija u državama članicama Vijeća Europe, progonima LGBTI osoba u Čečeniji, prisilnim brakovima u Europi, ravnoteži između održavanja obitelji i najboljeg interesa djeteta, namjernom uništavanju i ilegalnoj trgovini kulturnom baštinom te ženama u gospodarstvu.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove