Predsjednik Sabora Jandroković razgovarao s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Micheleom Nicolettijem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković razgovarao je s Micheleom Nicolettijem, predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja u Hrvatskome saboru održava sastanke Biroa, Predsjedničkog i Stalnog odbora Skupštine u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe. 

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je značaj najstarije paneuropske organizacije za Hrvatsku od njezinog članstva 1996. kao i Parlamentarne skupštine u čijem radu je Hrvatski sabor sudjelovao i prije formalnog članstva. Izrazio je zadovoljstvo prvim predsjedanjem Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe u ovih 22 godine članstva istaknuvši da je Hrvatska u svom predsjedanju stavila naglasak na prioritete koji su zajednički svim europskim zemljama – borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine. 

Predsjednik Parlamentarne skupštine Nicoletti zahvalio je Hrvatskome saboru na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji sastanaka Parlamentarne skupštine istaknuvši da je Hrvatska tijekom svoga članstva postala primjer i model mnogim članicama Vijeća Europe. Sugovornici su razgovarali i o ulozi nacionalnih parlamenata u osnaživanju rada Parlamentarne skupštine, posebno na području konvencijskog sustava Vijeća Europe i njegove provedbe. 

Autor: Ured predsjednika Sabora