Grbin i Mateljan sastali se sa zamjenikom glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Erikom Csernovitzem

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative Peđa Grbin i član Izaslanstva Damir Mateljan razgovarali su danas sa zamjenikom glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Erikom Csernovitzem.

Tema razgovora bilo je predstojeće predsjedanje Republike Hrvatske tom međunarodnom organizacijom tijekom 2018. godine. U sklopu Parlamentarne dimenzije predsjedanja Hrvatski sabor bit će domaćin proljetne skupštine Srednjoeuropske inicijative (SEI) u svibnju te plenarnog zasjedanja krajem sljedeće godine.

Zamjenik glavnog tajnika SEI-ja Csernovitz izrazio je zahvalnost Republici Hrvatskoj na prihvaćanju predsjedanja organizacijom te je istaknuo kako će hrvatsko predsjedanje dodatno ojačati utjecaj Srednjoeuropske inicijative u međunarodnim multilateralnim odnosima, a posebice u odnosu s Europskom unijom. Pritom je Csernovitz ponudio svesrdnu pomoć i podršku tajništva SEI-ja smještenog u Trstu za pripremu i organizaciju događanja tijekom predsjedanja Republike Hrvatske.

Polazeći od činjenice kako je Hrvatska članica Europske unije i pritom dio regije zemalja koje imaju interes pristupanja Uniji, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u SEI-ju Peđa Grbin istaknuo je kako smatra da bi tema europskih integracija bila od velikog interesa za zemlje članice SEI-ja te bi stoga mogla biti i dio strateških prioriteta predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove