Hrvatska preuzela predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom

Zagreb – Prvim danom ove godine Republika Hrvatska preuzela je cjelogodišnje predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), a Hrvatski sabor predsjedanje Parlamentarnom dimenzijom te organizacije koja okuplja 18 zemalja članica.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na proširenje EU-a te na prijenos znanja i iskustava iz pretpristupnog procesa, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-ja s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje. U okviru predsjedanja planirana je organizacija nekoliko ministarskih sastanaka kao i sastanak na vrhu. Održat će se sastanci nacionalnih koordinatora te različiti stručni sastanci i konferencije.

Hrvatski sabor tijekom predsjedanja Parlamentarnom dimenzijom SEI-ja bit će domaćin dvama velikim skupovima. U svibnju se očekuje zasjedanje Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije SEI-ja, a u studenom zasjedanje Parlamentarne skupštine Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative.

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative je Peđa Grbin, dok su članovi Darko Horvat i Damir Mateljan, a zamjenikom člana imenovan je Mihael Zmajlović. Sukladno Poslovniku Parlamentarne dimenzije SEI-ja, Grbin će tijekom 2018. godine obnašati funkciju predsjednika Parlamentarne dimenzije SEI-ja.

Srednjoeuropska inicijativa osnovana je 1989. godine kao međuvladin forum za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju. Parlamentarna dimenzija Srednjoeuropske inicijative, uz izvršnu i gospodarsku razinu, jedan je od tri temeljna stupa strukturnog okvira za djelovanje organizacije u ostvarivanju strateških ciljeva kao što su jačanje kohezije s ciljem sprečavanja stvaranja crta podjela, potpora slabije razvijenim članicama, jačanje suradnje među članicama, podrška eurointegracijskim procesima, jačanje suradnje s EU-om kroz provedbu njezinih programa, promidžba civilnog društva kao nositelja promjena i demokratskih procesa.

Uz Hrvatsku, koja je postala članicom 1992. godine, ostale članice SEI-ja su: Albanija (od 1996.), Austrija (1989.), Bjelorusija (1996.), Bosna i Hercegovina (1992.), Bugarska (1996.), Crna Gora (2006.), Češka (1993.), Italija (1989.), Mađarska (1989.), Makedonija (1993.), Moldova (1996.), Poljska (1991.), Rumunjska (1996.), Slovačka (1993.), Slovenija (1992.), Srbija (2000.) i Ukrajina (1996.).

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove