Tajnik Hrvatskog sabora Davor Orlović primio glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Giovannija Caracciolo di Vietrija

Zagreb - Tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović primio je u četvrtak glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative Giovannija Caracciolo di Vietrija. Povod sastanku bilo je predsjedanje Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom (SEI) 2018. godine. 

Glavni tajnik Caracicciolo di Vietri zahvalio je Republici Hrvatskoj na spremnosti da preuzme predsjedanje posebice u razdoblju procesa unutarnje reforme i modernizacije rada ove organizacije. Od velikog je značaja, istaknuo je di Vietri, što nakon trenutačne predsjedateljice Bjelorusije, predsjedanje preuzima punopravna članica Europske unije čime se dodatno stavlja naglasak na suradnju Srednjoeuropske inicijative s Europskom unijom. 

Di Vietri je napomeno kako SEI djeluje na političkoj, gospodarskoj i parlamentarnoj razini, ali kako upravo jačanje parlamentarne dimenzije organizacije kroz njezine unutarnje reforme vidi kao snažan mehanizam za što učinkovitije postizanje zajedničkih strateških ciljeva 18 članica Srednjoeuropske inicijative.

Jačanje uloge parlamenata u radu SEI-ja podržao je i tajnik Hrvatskoga sabora Orlović. Sugovornika je upoznao s već započetim pripremama hrvatskoga predsjedanja na parlamentarnoj razini. Izvijestio je di Vijetrija o tome da će Hrvatski sabor biti domaćin dva velika skupa sljedeće godine - u svibnju 2018. očekuje se zasjedanje Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije SEI-ja, a u studenome zasjedanje Parlamentarne skupštine Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove