Leko i Rasmussen suglasni o perspektivi proširenja NATO-a na jugoistok Europe

Dubrovnik – Uoči početka 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, kao domaćin skupa, susreo se s glavnim tajnikom NATO-a i predsjednikom Sjevernoatlantskog vijeća Andersom Foghom Rasmussenom. 

Leko je rekao kako Hrvatska puno očekuje od zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, osobito kad je riječ o politici proširenja na jugoistok Europe. Istaknuo je kako ta politika nema alternativu u izgradnji mira i stabilnosti u ovoj regiji te da je Hrvatska zainteresiranim državama ponudila svoja iskustva kako bi im pomogla u ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Leko je rekao da će Hrvatska održati svoju ulogu u mirovnim misijama Sjevernoatlanstskoga saveza. 

Rasmussen je istaknuo da „politika otvorenih vrata“ i dalje vrijedi za članstvo u NATO-u te dodao kako je potrebno ispuniti uvjete da se kroz ta vrata prođe. Kao uspješan primjer naveo je Hrvatsku koja je ispunila sve uvjete za članstvo u NATO-u i u Europskoj uniji te zaključio da isto trebaju napraviti i ostale države u regiji. Rasmussen je zahvalio predsjedniku Sabora na domaćinstvu ovog skupa naglasivši kako je važno uključiti parlamente u obrambene i sigurnosne procese.