NATO poziva na razvoj novog partnerstva u Aziji

Dubrovnik - U subotu su NATO saveznici pozvali na razvoj jačeg političkog partnerstva sa zemljama Azije i Pacifika, uključujući i novi dijalog s Kinom, budući da ta regija postaje sve važnija euro-atlantskim zemljama po pitanjima sigurnosti i gospodarstva.

-Pojačana prisutnost NATO-a u regiji ne znači nužno i vojnu prisutnost, već bi trebala biti usmjerena na usklađivanje zajedničkih stajališta o potencijalnim i trenutnim krizama, na mjere izgradnje povjerenja i povezivanje partnera u sigurnosnu zajednicu kroz konzultacije, razmjene , obuku i interoperabilnost, rekao je latvijski zastupnik Ojars Eriks Kalnins članovima Parlamentarne skupštine NATO-a.

Očekuje se da će Parlamentarna skupština usvojiti rezoluciju koja poziva vlade i parlamente zemalja članica NATO-a da osmisle politiku partnerstva koja će posebnu pažnju posvetiti tijesnoj suradnji s azijsko-pacifičkim partnerima koji dijele slične vrijednosti. To bi bilo povrh suradnje koju neke zemlje iz te regije već održavaju s NATO-om. Rezolucija uključuje i poziv Saveznicima da razmotre „mogućnost uspostave strukturalnog dijaloga s Kinom kako bi promicali otvorenost, povjerenje i razmjenu informacija.“

Usredotočenost SAD-a na Aziju tijekom mandata predsjednika Baracka Obame izazvala je zabrinutost među nekim Europljanima kada je riječ o američkoj predanosti NATO-u, budući da je popraćena zahtjevima za pojačanim obrambenim troškovima i preuzimanjem veće vojne obveze. Međutim Kalnins, autor izviješća o strateškoj važnosti Azije i Pacifika za NATO, poziva Europljane da prihvate američku fokusiranost kao znak povjerenja Washingtona da se sami mogu pobrinuti za svoju sigurnost.

-Pojačani američki angažman u toj regiji ne znači da je Washington izgubio interes za Europu ili europsku sigurnost. Europski saveznici i Kanada i dalje ostaju najjači saveznici te najvažniji gospodarski partneri Sjedinjenih Država, rekao je Kalnins na sastanku Političkog odbora.

Europski su pak parlamentarci naglasili kako se njihove zemlje ne bi trebale okrenuti prema Aziji i Pacifiku samo zato jer se pažnja Washingtona usmjerila u tom pravcu. Britanski zastupnik Nigel Dodds rekao je da bi ostali saveznici trebali pomno promisliti na što će se Sjedinjene Države moći dugoročno obvezati NATO-u imajući na umu proračunsku krizu  SAD-a i rezanje troškova za obranu u Washingtonu.  
-NATO nije svemoguć, a ako ćemo ulaziti u nova partnerstva i suradnje u regiji Azije i Pacifika, moramo biti realistični, rekao je.