Parlamentarna skupština NATO-a poziva na "jednoglasnu" potporu Afganistanu

Dubrovnik - Zemlje članice NATO-a moraju se obvezati na "jednoglasnu" gospodarsku i političku potporu Afganistanu po okončanju savezničke borbene misije sljedeće godine, zaključeno je na Parlamentarnoj skupštini NATO-a u ponedjeljak.

Posljednjeg dana zasjedanja Parlamentarne skupštine u Dubrovniku izglasana je rezolucija koja poziva međunarodnu zajednicu da dio sredstava, koja po okončanju borbene misije ostanu neiskorištena, uloži u budućnost Afganistanskih sigurnosnih snaga (ANSF).

"Dugoročna stabilnost Afganistana ovisi o stalnom političkom, socijalnom i gospodarskom napretku, kao i o sposobnosti Afganistanskih sigurnosnih snaga da zaštite raznolikost afganistanskog stanovništva", stoji u rezoluciji.

Zastupnici su potvrdili kako će 2014. godina biti ključna za Afganistan jer će se u travnju održati predsjednički izbori na kojima će se izabrati nasljednik predsjednika Hamida Karzaija, a zemlja će se pripremiti za povlačenje NATO-ovih Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć (ISAF) koje će krajem sljedeće godine zamijeniti nove misije obuke i potpore. 

-Bez obzira na to što se naši parlamenti i stanovnici u posljednje vrijeme sve više fokusiraju na nešto sasvim drugo, pravo vrijeme da se još više fokusiramo na Afganistan upravo je sada, rekao je Sven Mikser, estonski parlamentarac koji je predstavio rezoluciju.
-Ključna je naša stalna politička i financijska potpora Afganistanu nakon povlačenja 2014. godine, rekao je. 
-Ta će potpora omogućiti daljnje financiranje Afganistanskih sigurnosnih snaga, raznolikost gospodarskih i civilnih društvenih sektora te nastavak političkih reformi – a sve su to stupovi buduće stabilnosti Afganistana, dodao je.

Ranije ove godine Afganistanske sigurnosne snage preuzele su odgovornost za sigurnost diljem Afganistana od Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć, međutim proračun za afganistanske snage ostaje neizvjestan. Afganistanska vlada obvezala se dati najmanje 500 milijuna američkih dolara iz svojeg godišnjeg proračuna za financiranje ANSF-a, ali to pokriva tek nešto više od 12 posto ukupnih troškova snaga, stoji u parlamentarnom izviješću Svena Miksera. Izvješće također upozorava da međunarodne obveze financiranja ANSF-a u razdoblju od 2015. do 2017. za sada pokazuju deficit od nekih 1,8 milijardi američkih dolara.

Rezolucijom su zastupnici pružili podršku pregovorima koje afganistansko Visoko mirovno vijeće vodi s predstavnicima talibana i ostalim pobunjenicima, a vladama zemalja članica NATO-a obvezu da pripreme svekoliku javnost na širok raspon mogućih ishoda procesa mira i pomirbe. 
Parlamentarna skupština poziva vlade zemalja članica NATO-a da "u sve pregovore i sporazume s afganistanskim vlastima uključe i obvezu snaženja prava afganistanskih žena i djevojčica." 

Podrška NATO-a uvjetovana je ispunjenjem svih obveza, zaključuje se u rezoluciji.