Parlamentarna skupština NATO-a promiče ulogu žena u sigurnosnom sektoru

Dubrovnik – Zastupnici iz Parlamentarne skupštine NATO-a u nedjelju su pozvali na stalni nadzor provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, koja promiče ulogu žena u sprječavanju i rješavanju sukoba, izgradnji mira i drugim mirovnim i sigurnosnim inicijativama. 

- U današnjem svijetu žene su nesumnjivo pokretači mira, pomirbe, stabilnosti i gospodarskog rasta, rekla je Ulla Schmidt, zamjenica voditelja njemačkog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini.
-Sudjelovanje žena ključno je za održivost mira te pomaže u sprječavanju ponovnog izbijanja sukoba, rekla je na sastanku Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO-a. 
- U ovom kontekstu naš je vitalni interes uključivanje žena u sve faze rješavanja sukoba, jer bi se time povećala učinkovitost našeg rada te bismo uštedjeli vrijeme i novac i spasili ljudske živote, rekla je.

Na Odboru se raspravljalo o nedavno dovršenom izvješću Centra za demokratski nadzor oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve o ulozi parlamenata pri provedbi Rezolucije 1325 u zemljama članicama NATO saveza.
 
Izviješće ističe kako je 17 od 28 zemalja članica NATO-a usvojilo Nacionalni akcijski plan za poboljšanje rodne ravnoteže unutar sigurnosnog sektora, što podrazumijeva i uključivanje žena u oružane snage, ministarstva obrane i međunarodne misije. Ostale članice nastoje rodne teme približiti javnosti bez nekog određenog akcijskog plana.

Daniel de Torres, zamjenik voditelja Centra za demokratsku kontrolu naoružanja (DCAF), poziva na jaču uključenost parlamenata u izradu akcijskih planova.
- Aktivno uključeni parlamenti doprinose jačoj i transparentnoj provedbi nacionalnih akcijskih planova, rekao je de Torres na sastanku Odbora.

Predsjednik Odbora, Lord Jopling iz Ujedinjenog Kraljevstva, predložio je da Parlamentarna skupština svake dvije do tri godine provjeri provedbu Rezolucije u zemljama članicama Saveza, uz mogućnost da se provjerom obuhvate i zemlje partneri NATO-a. 

Schmidt je pozdravila odlučnost NATO-a da Rezoluciju 1325 sagleda kao sastavni dio savezničkih aktivnosti, kao i odluku glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena da Mari Skaare iz Norveške imenuje posebnom predstavnicom za žene, mir i sigurnost.